Kuidas DJ Paul van Dyk ja dirigent Paavo Järvi koos muusikat tegid

Eesti Päevaleht
Mart Niineste
17. veebruar 2012

Kuidas DJ Paul van Dyk ja dirigent Paavo Järvi koos muusikat tegid
Täna Eestit väisava maailma tipp-DJ koostööpartnerite seas on eriline koht dirigent Paavo Järvil.
Juhtus see kolm aastat tagasi, 13. veebruaril 2009. Frankfurdi raadio sümfooniaorkester, mille peadirigent on Paavo Järvi, korraldab mitmendat aastat muusikasündmust nimega Music Discovery Project.

Ettevõtmise idee järgi pannakse orkester koos töötama täiesti teisest ooperist muusikute ja muusikaga. Projekti salajane osa väidab, et sel moel kokkupuutepunktide rõhutamisele panustades lähendatakse tänapäeva publikut klassikalisele muusikale. Varem oli orkester samas võtmes koostööd teinud elektronmuusikute Tom Vaxi ja Mousse T-ga.

Trance’i- ja techno-DJ ning produtsent Paul van Dyk oli selleks ajaks, kui Frankfurdi raadio sümfooniaorkester temaga ühendust võttis, võitnud oma tegemistega juba paarkümmend muusikaauhinda üle maailma. Tema tegemised tähendab siinkohal 40 000-kohaliste staadionitäite tantsitamist või Justin Timberlake’i või U2 lugude remiksimist.

„Ma pean kõik lood selleks ümber seadma ja kirjutama ühe uue ka. Siis tuleb veel vaadata, et kõik toimiks. Orkester on muusikale lisamõõde, mis tuleb viimasena,” kommenteeris van Dyk eelolevat sündmust Saksamaa pressile.

Järvi sõnul ringleb vale arusaam, et popmuusikud ei pruugi klassikalisest muusikast midagi jagada. Kui tegu on professionaalidega, ja Paul van Dyk seda pühendunud muusikuna ka on, siis leitakse ühine keel kiiresti.

„Trance’i ja klassikalise muusika vahel on ühisjooneks kuulamine ja tajumine, sest igaüks, kas tegu on asjatundjaga või mitte, saab muusikast midagi või kogeb mis tahes muusikat kuulates midagi,” selgitab Järvi Eesti Päevalehele. „Kui tundub, et trance sünnib iseenesest, siis nii see ju ei ole, ka seda kirjutab keegi, ka seal on kindel tehnika, kompositsioon.”

Foto: Christoph Köstlin

http://www.epl.ee/news/kultuur/kuidas-dj-paul-van-dyk-ja-dirigent-paavo-jarvi-koos-muusikat-tegid.d?id=63933021

Comments

Popular Posts