Paavo Järvi dirigeerib sel kuul oma Pariisi orkestri ees kaheksat kontserti

Eesti Kontsert
Priit Kuusk
24/10/2013
Ühe saksa orkestri ja ühe prantsuse orkestri peadirigendil Paavo Järvil on oktoobris erakordselt rohkesti tegemist oma Prantsusmaa pealinnaorkestriga, mille nimeks on l'Orchestre de Paris: käsil ja ees on kolm erinevat kava ning uute kavadega Aasia turnee, mis algab Vietnamist.
Oktoobri esimesel nädalal tehti väike turnee, mil sama kava viidi Pariisist Frankfurti, kus Paavo pikki aastaid peadirigendina töötas, ja seejärel Luxembourg'i Filharmooniasse: 2. oktoobri õhtule Pariisi Salle Pleyel'is järgnes 3. oktoobril Frankfurti Alte Oper ning 4. oktoobril Luxembourg. Ettekandel olid Claude Debussy „Fauni pärastlõuna“, Béla Bartóki Kolmas klaverikontsert Piotr Anderszewskiga solistina, Igor Stravinski Sümfoonia kolmes osas ning kava säravaks lõpunumbriks Maurice Raveli kuulus „Boolero“.

Järgmine kava Pariisis oli plaanis 16. ja 17. oktoobril, aga enne jõudis Paavo Järvi põigata Ühendriikidesse ja tegi seal kontserdi oma endise orkestriga Cincinnatis, kus ta on praegu audirigent. Ta osales orkestriga Constella muusika- ja kunstifestivalil, mille juhiks on viiuldaja Tatiana Berman. Paavo kavasse Hamiltoni Memorial Hall'is oli selleks puhuks tellitud uusteos USA heliloojalt, Kristjan Järvi healt kolleegilt Charles Colemanilt – Viiulikontsert, ja selle solistikski oli Tatiana Berman. Kontsert koos uusteosega oli menukas.

16. ja 17. oktoobri ning 23. ja 24. oktoobri kavad mängib Orchestre de Paris kodusaalis Salle Pleyel'is. Esimeses kavas olid pisut ka soome-ungkaiku: Jean Sibeliuse „Karjala süit“, Ferenc Liszti Klaverikontsert nr 2 ning Camille Saint-Saënsi Sümfoonia nr 3. Liszti solistiks oli prantsuse pianist Jean-Frédéric Neuburger, Saint-Saënsi „Orelisümfoonias“ oli orelisolistiks helilooja Thierry Escaich.

Sel nädalal, 23. ja 23. oktoobril dirigeerib Paavo Järvi Pariisis kava üleni vene muusikast: avamäng Mihhail Glinka ooperile „Ruslan ja Ljudmila“, Pjotr Tšaikovski väga populaarne Klaverikontsert nr 1, solistiks Yefim Bronfman, ning Sergei Prokofjevi Sümfoonia nr 5 aastast 1944. 23. oktoobri kontserti sai otse jälgida ArteLiveWeb'i vahendusel ja see kontsert on ka järelvaadatav.

Juba 29. oktoobril on Paavo ja tema Pariisi orkester Hanois ning seejärel järgmisel päeval Saigonis, mõlema linna kontserdid toimuvad sealsetes ooperimajades ning sama kavaga. Kontserdid Jaapanis järgnevad alates 2. novembrist Kyotost, ja seal mängitakse vaheldumisi kahte kava, Jaapanis antakse kuni 9. novembrini veel 7 külaliskontserti.

Paavo Järvi kontserdid leiavad jätkuvalt head vastuvõttu ja kajastust ka ajalehtedes ning veebiväljaannetes, nii oli 23. oktoobri hommikuks ilmunud tema dirigeerimiste kohta sel kuul juba kokku 17 arvustust. Meediakajastuste reast väärivad veel tagasi meenutamist Paavo juhatatud Ludwig van Beethoveni ooperi „Fidelio“ poollavalised ettekanded, mis kujunesid samuti Bonni Beethoveni-festivali sündmusteks septembrikuu lõpul. „Fideliot“ mängiti Paavo Järvi juhatusel siis Bremeni orkestriga Deutsche Kammerphilharmonie.
http://www.concert.ee/paavo-jarvi-dirigeerib-sel-kuul-oma-pariisi-orkestri-ees-kaheksat-kontserti

Comments

Popular Posts