Paavo Järvi: riskisin ja panin reväärile Ukraina lipu

Eesti Päevaleht 

Tiina Kruus

03.03.2022

Photo credits: private collection

Dirigent Paavo Järvi juhatas kolm päeva pärast Venemaa Ukrainasse tungimist kontserti Moskva filharmoonia Tšaikovski-nimelises saalis. See otsus tekitas paljudes küsimusi. Esitasime need maestrole.




Milline meeleolu valitses Moskvas, kui valmistusite seal kontserdiks?


Saabusin Moskvasse ja alustasin tööd noorte muusikutega kolm päeva enne seda, kui Putin kuulutas sõja. Olin täiesti kindel, et seda ei juhtu ja Putin blufib. Siiski oli õhkkond nädala alguses närviline ja pinget täis, ning kui sõda algas, oli see kõigile täielik šokk.

Miks otsustasite sellistes oludes ikkagi kontserdi anda?


Kui nägime sõda reaalselt algamas, oli selge, et peame kiiresti mingi otsuse tegema. Mul oli noorte muusikutega tekkinud tugev inimlik side. Tundsin nende ees vastutust ega saanud neile raskel ja segasel ajal selga pöörata. Tegelikult oli neil häbi ja nad olid šokeeritud. Paljud muusikud värisesid ja nutsid!

Vahetult enne lavale minekut kinnitasin Ukraina lipu oma reväärile. Ma nägin muusikute silmis hirmu… Pinge oli kõrge. See oli väga riskantne.



Mida arvate boikottidest, mis on nüüd Vene kultuuritegelasi tabanud?


Kultuur on alati olnud esimene samm, kui kaks riiki on püüdnud üksteisele lähedasemaks saada. See oli esimene samm ka külma sõja ajal.

Miski ei muuda verist ja barbaarset sõda Ukrainas vastuvõetavaks. Kuni sõda kestab, on karm boikott igati õigustatud, eriti Putini toetajate vastu. Rahvusvaheliselt on mõned keerulisemad juhtumid, nagu Berliini filharmoonikud peadirigent Kirill Petrenkoga ja Tšehhi filharmoonikud Semjon Bõtškoviga, kes mõlemad on Putini ja Venemaa agressiooni vastu otsustavalt sõna võtnud ning jätkavad oma tööd.


Mil määral mõjutab teie praeguseid tööplaane muutuv poliitiline keskkond?


Varem olen Venemaal ikka aeg-ajalt esinenud. Viimati oli see seitse aastat tagasi.

Kuni sõda kestab, on karm boikott igati õigustatud, eriti Putini toetajate vastu.

Eelmise nädala töö oli minu kalendris juba kaks aastat tagasi ja see oli üks asi, mida ma eriti ootasin, sest tunnen missiooni töötada noortega üle maailma.

Maria Teatri orkester pidi esinema eelmisel aastal Pärnu muusikafestivalil, kuid see tuli tookord 2022. aastasse edasi lükata. Kutse on meie poolt praeguseks loomulikult tühistatud.



https://epl.delfi.ee/artikkel/96072143/paavo-jarvi-riskisin-ja-panin-revaarile-ukraina-lipu

Comments

Popular Posts