Paavo Järvi Beethoveni-esitused on saadaval DVD-l

Priit Kuusk
uudised.err.ee
30.11.10

Dirigent Paavo Järvi laialt tuntuks saanud interpreteeringud Beethoveni sümfooniatest eeskätt Deutsche Kammerphilharmonie’ga on nüüd ilmunud ka selle orkestri DVD-l.

Kuigi Paavo Järvi on oma nägemust Ludwig van Beethoveni sümfooniatest, esmajoones orkestriga Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (DKB) tutvustanud ka praegu käival Jaapani turneel, on need eriliste sündmustena teada Beethoveni sümfooniate koguettekannetest rahvusvahelisel festivalil Beethoveni sünnilinnas Bonnis, samuti Salzburgi suvefestivalil, muusikapidustustel Varssavis ning mõne sümfoonia kaupa veel paljudes teisteski tuntud saalides.

Beethoveni sümfooniate plaadistuste eest on Paavo Järvi saanud Saksa Heliplaadikriitikute auhinna, ta valiti Saksamaa preemiate sarjas Echo Classics aasta dirigendiks 2010 (ka seal Beethoveni Viiulikontserdiga).

Uus, novembrikuul müügile tulnud neljast DVD-st koosnev komplekt on Beethoveni projekti (Das Beethoven-Projekt) lõppdokumendina unikaalne väljaane, millist pole Saksamaal Eesti dirigendi käe all esitatud muusikast kunagi varem ilmunud. Pidagem silmas veel seda, et rohked tunnustused ja tähelepanu on tulnud Saksamaalt ja Austriast, kus Beethoveni muusika on tõeliselt omane, tuntud ja teatud juba iga saksa keelealal elava inimese jaoks.

DKB koosseisu 40 muusikut esitasid Paavo Järvi juhatusel traditsioonilisel Beethoveni festivalil Bonnis 2009. aasta suvelõpul Beethoveni kõik üheksa sümfooniat nelja päeva kontsertidel. Nüüdsel DVD Box-il on kolmel DVD-l kõik sümfooniad kokku 358 minuti ulatuses, neljas DVD on projekti dokumentaarium (109 minutit – film neljas osas, näidatud ka Deutsche Welle TV-s oktoobris), mis avab nende sümfooniate ettevalmistuse ning mängimise n.ö argipoole nii orkestrantide kui dirigendi käsitluses. DVD Boxi on välja andnud Sony Music.

Beethoven-Projekti raames salvestati mitme aasta jooksul kõik Beethoveni sümfooniad esmalt firma Sony CD-dele ning heli- ja videosalvestus Bonnis on muusikasündmusena juba võitnud niisugused tunnustused, nagu preemia "Creation" konkursil "Eyes and Ears Awards 2010" Münchenis, preemia "Best Soundtrack" Rhode Islandi rahvusvahelisel filmifestivalil 2010 USA-s ning Cincinnati rahvusvahelise filmifestivali (USA) auhinna "Audience Award for Best Documentary Feature," mis on samuti tänavune saavutus.

DKB on kutsutud aga 2011. aasta Beethoveni festivali resideerivaks orkestriks.

Paavo Järvi ise on aga Cincinnati Sümfooniaorkestri muusikadirektorina pälvinud äsja veel ka Emmanuel Community Center Triumph Award’i kui Cincinnatiga seotud väljapaistev persoon. See auhind antakse Cincinnatis talle üle uue aasta veebruarikuu algul.

Comments

Popular Posts