Järvi suvefestival algas suure avakontserdiga

ERR uudised
Merili Nael
26.07.2012

Pärnus algas täna Järvi suvefestival, mille raames toimuvad kontserdid ja noorte dirigentide meistrikursus. Pärnusse on kohale sõitnud noored dirigendid 14 riigist.
Avakontserdil esines täna Pärnu kontserdimajas Paavo Järvi dirigeerimisel festivaliorkester, segakoor Latvija ja solist Aile Asszonyi. Ettekandele tuleb Felix Mendelssohn-Bartholdy Sümfoonia nr 5, Francis Poulenci "Litanies à la vierge noire: Notre-Dame de Roc-Amadour" ("Litaaniad Mustale Neitsile: Roc-Amadouri Jumalaemale"), teatas korraldaja.

Järvi Festivaliorkester on festivali kunstilise nõustaja Paavo Järvi sõnul loodud selleks, et ka Eestis oleks võimalik kuulda parimaid maailma lavadel esinevaid muusikuid, kellega Paavo ja Neeme Järvi koos on töötanud. Orkestris mängivad kõrvuti parimad mängijad Eesti orkestritest, välismaal karjääri tegevad eestlased ning neile täienduseks soolomängijad Euroopa tipporkestritest. Lisaks orkestris mängimisele astutakse koos üles ka kammermuusika kontsertidel ning paljud orkestri liikmed annavad oma teadmisi noortele muusikutele edasi ka festivali kõrval toimuvatel meistrikursustel. Orkestri kontsertmeister on Florian Donderer Deutsche Kammerfilharmonie Bremenist.

Orkestri ning festivali kõla kujundavad teiste seas Berliini filharmoonikute soolovioola Máté Szücs, Haagi residentie orkestri vioola kontsertmeister Mikhail Zemtsov, Weimari Staatskapelle soolometsasarv Fritz Pahlmann, eestlastest Martin Kuuskmann, Kalev Kuljus, Teet Järvi, Toomas Vavilov, Marius Järvi, Arvo Leibur, Mari-Liis Päkk, Indrek Leivategija, Juta Õunapuu ja paljud teised.

Järvi festivaliorkester esineb Paavo Järvi juhatusel ka kontserdil Viva! Mozart 29. juulil Pärnu kontserdimajas, mil orkestri ees soleerivad Kalle ja Kristjan Randalu ning Annely Peebo. Lisaks Mozarti muusikale on kavas Wagneri Wesendoncki laulud ning Eesti heliloojate Arvo Pärdi ja Helena Tulve looming.

Järvi festivali teeb eriliseks see, et sellel esineb 3 sümfooniaorkestrit – lisaks festivaliorkestrile ka Pärnu linnaorkester ja üle-eestiline noorte sümfooniaorkester.

Kammermuusika kontsertidest suurejoonelisim on 28. juulil Pärnu kontserdimajas toimuv 2 vaheajaga gaalakontsert. Sellel kontserdil tuleb esiettekandele muuhulgas ka festivali tellimusel valminud Helena Tulve uudisteos.

Omanäolised kavad on koostanud Martin Kuuskmann ning Kalle Randalu. Esimene toob 27. juulil Ammende villa õuel publikuni bossa nova muusika võlud ning teine 31. juulil Pärnu kontserdimajas hõrgu kammermuusika kava.

Festivalilt ei puudu ka lai Järvi muusikapere. 30. juuli on nimetatud Järvipäevaks, mil astutakse üles erinevates koosseisudes mitmel kontserdil.

Mitmel moel on sellel aastal mõeldud ka järelkasvule nii publiku kui muusikute poole pealt. Lastele on mõeldud 29. juulil toimuv kontsert Ammende villas, kus astuvad üles festivali esinejate lapsed ning kontserti vahendab Robert Annus.

Festivaliga tähistatakse Neeme Järvi ja Vardo Rumesseni juubeleid

Tänavuse Järvi suvefestivaliga tähistatakse dirigent Neeme Järvi ning pianisti ja muusikapedagoogi Vardo Rumesseni juubeleid. Järvi sai juuni alguses 75, Rumessenil täitub augusti alguses 70 eluaastat. Pärnu kontserdimajas avati täna neile pühendatud näitus, vahendas "Aktuaalne kaamera". 

Rahvusraamatukogu koostatud näitusele on välja pandud valik kontserdiafišše, mida vaadates näeb igaüks, milliseid maailma tuntud orkestreid on Neeme Järvi juhatanud, ja samuti tema heliplaate. Järvi kauaaegne sõber Vardo Rumessen on aga oma pianistitegevuse kõrval teinud väga palju Eesti muusika propageerimiseks. Kõik tema raamatud, plaadid ja noodid näitusele ei mahtunud.

http://uudised.err.ee/index.php?06258023#.UBLB49o8SvI.facebook

Comments

Popular Posts