Paavo Järvi pikendas lepingut Orchestre de Paris'ga

Eesti Päevaleht
Priit Kuusk
17. märts 2011

Pärast napilt poole aasta möödumist esimese hooaja avakontserdist tehti Paavo Järvile äsja ettepanek pikendada lepingut Pariisis kuulsa Orchestre de Paris´ peadirigendi ametis.

Paavo Järvi juhatas esimest kontserti oma uue orkestri peadirigendina Pariisis 15. septembril 2010. Mäletatavasti kutsus Paavo avakontsertidele kuulsas Salle Pleyel'is Jean Sibeliuse „Kullervo sümfoonia“ ettekandel kaasa tegema ka Eesti Rahvusmeeskoori.

Nüüdseks on Paavo Järvi Orchestre de Paris' ees dirigeerinud juba rea kavu. Pärast kontserte 9. ja 10. märtsil tegi orkestri juhtkond talle ettepaneku pikendada töölepingut, mis esialgu pidi kestma 2013. aasta kevadeni, veel edasi kolme hooaja võrra. Põhjuseks on pressiteates öeldud orkestri muusikute ning juhtkonna kinnitusel Eesti dirigendi kõrget klassi kunstilised saavutused. Paavo võttis ettepaneku vastu, sest juunikuul lõpeb tal peadirigenditöö USA-s Cincinnati Sümfooniaorkestri ees ning äärmiselt suur töökoormus pisut väheneb.

Nüüd viib Paavo Pariisi linnaorkestri ka tema uude residentsi – ajaloolise Salle Pleyel'i asemel asub orkester 2013. aastal kontserte andma Villette'i linnaosas valmivas uues Pariisi filharmoonia saalis. Lepingu järgi juhatab ta igal hooajal orkestri 28 kontserti.

Seekord dirigeerib Järvi Pariisis järjest kahte kava. Ta hakkab järjekindlalt ka siin tutvustama oma interpretatsioone Ludwig van Beethoveni muusikast, mis talle Saksamaal ja kaugemalgi suurt tunnustust toonud. Äsjases kavas, mis kõlas kahel õhtul, olid ettekandel Beethoveni avamäng „Maja sisseõnnistamiseks“ ning tema Sümfoonia nr 4. Õhtu teises pooles mängis maailmakuulus Gidon Kremer Alban Bergi Viiulikontserti.

Teise kavaga algasid Pariisis proovid esmaspäeval ning selles kõlavad Joseph Haydni Sümfoonia nr 88 ning taas Beethoven – Klaverikontsert nr 4, kus solistiks on viimase Chopini-nimelise konkursi Varssavis võitnud noor poola pianist Rafał Blechacz. Nagu ikka, tutvustab orkester kõikvõimalikult Prantsuse muusikat ning kava teises pooles juhatab Paavo Järvi César Francki Sümfooniat d-moll. Kontserdid on Salle Pleyel'is 16. ja 17. märtsil.

Paavo on maineka orkestri alles seitsmes kunstiline juht ja peadirigent. Meenutame veelkord, et sel postil on varem olnud muusikamaailma niisugused tuntud maestrod nagu Charles Munch (1967-68), Herbert von Karajan (1969-71), Georg Solti (1971-75), Daniel Barenboim (1975-89), Semyon Bychkov (1989-98) ja Christoph Eschenbach (2000-10).

Märtsikuu lõpul dirigeerib Paavo Järvi taas Cincinnatis ja Frankfurtis.

http://www.epl.ee/artikkel/594536

Comments

Popular Posts