Pärnu Muusikafestival annab avalöögi Eesti Festivaliorkestri kontserdile BBC Promsil

err.ee
31.05.2018

5.–11. augustini toimub rahvusvaheline klassikalise muusika festival Pärnus, mille kontserdid toovad Neeme Järvi juhatamisel solistina lavale Elina Nechayeva ja publikuni jõuab Jüri Reinvere orkestriteose maailma esiettekanne. Lõppkontsert avab aga uksed Paavo Järvi Eesti Festivaliorkestri välisturneele, kus antakse Eesti 100 kontsert mainekal BBC Promsil Londonis.


Pärnu Muusikafestivali kunstilise juhi Paavo Järvi sõnul on Eesti 100. juubeli tähistamine suvises Pärnus sümboolne nii Eestile kui Järvide perekonnale.

"Enne riigist lahkumist, aastal 1980, kogunes meie perekond siin igal suvel," ütles Järvi. "Samuti on märgilise tähtsusega, et Eesti iseseisvus kuulutati välja just Pärnu Endla teatri rõdult. Pärnu Muusikafestival on võimalus pöörduda oma juurte juurde, tutvustada väliskülalistele meie riigi kultuuri ning inspireerida ja toetada järgmiste põlvkondade muusikuid."

Pärnu Muusikafestivali avakontserdil, 5. augustil Pärnu Kontsertmajas, esitab Tallinna Kammerorkester Neeme Järvi juhatamisel Heino Elleri viis pala keelpilliorkestrile ja Rudolf Tobiase Nokturni (Ööpala). Solistina astub üles Eestit sel aastal Eurovisioonil esindanud Elina Nechayeva.

7. augustil, Veljo Tormise sünniaastapäeval juhib Kristjan Järvi sõprade ansamblit, tutvustades publikule uut vaatenurka klassikalisele muusikale. Solistidena astuvad üles Kadri Voorand ja Liisi Koikson esitades Veljo Tormise kui ka Kristjan Järvi loomingut.

10. augustil toimub Järvi Akadeemia lõppkontsert, mis võtab kokku festivali jooksul toimunud muusikute õpitoad ja meistriklassid.

Paavo Järvi dirigeerimisel saab 8. augustil Eesti Festivaliorkestri esituses kuulata Arvo Pärdi 3. sümfooniat ja Jüri Reinvere uudisteose maailmaesiettekannet, pealkirjaga "And Tired From Happiness, They Started to Dance". Solistina astub üles Elisabeth Leonskaja Griegi klaverikontserdiga.

Festivali lõppkontserdil, 11. augustil on publiku ees Paavo Järvi juhatamisel Eesti Festivaliorkestri ettekandes Sibeliuse viiulikontsert maailmakuulsa viiuldaja Midori esituses.

Tänavune Pärnu Muusikafestival on taaskord avaakord Paavo Järvi Eesti Festivaliorkestri välisturneele. 13. augustil astub EFO Eesti esimese orkestrina üles maailma kõige mainekamal klassikalise muusika festivalil BBC Proms. Enam kui 5000 kuulajat mahutavas Londoni Royal Albert Hallis tuleb ettekandele Pärdi kolmas sümfoonia- ja Griegi klaverikontsert Khatia Buniatišvili soleerimisel ning Sibeliuse viies sümfoonia.

"Pärast BBC Promsi jätkame oma turneed, esinedes Euroopa ühes kõige uuemas kontsertmajas, milleks on Elbphilharmonie Hamburgis," sõnas orkestri juht ja dirigent Paavo Järvi.

Pärnu Muusikafestival on Eesti üks hinnatuim klassikalise muusika festival, mis on kasvamas olulisimaks orkestrifestivaliks kogu Euroopas. Festival on toimunud aastast 2009 ning saavutanud oma kõrge taseme tänu Neeme Järvi ja festivali kunstilise juhi Paavo Järvi pühendumisele.

BBC Proms on maailma suurim ja mainekam klassikalise muusika festival. Festivali korraldab Briti rahvusringhääling BBC ning tegemist on Euroopa ühe vanima klassikalise muusika festivaliga, kus Eesti Festivaliorkester annab Eesti esimese orkestrina kontserdi augustis.

https://kultuur.err.ee/835907/parnu-muusikafestival-annab-avaloogi-eesti-festivaliorkestri-kontserdile-bbc-promsil

Comments

Popular Posts