Paavo ja Neeme Järvi juhatavad kõrvuti Pariisis

kultuur.err.ee
Priit Kuusk
24.01.2019

Hindemith. Paavo Järvi


Paavo Järvile algas uus dirigendiaasta plaanitust varem, sest ta asendas ootamatult jaanuari algusnädalal leedulanna Mirga Gražinytė-Tyla kolme kontserdiga debüüti New Yorki filharmoonia orkestri ees.


Paavo Järvi dirigeeris kuulsa orkestri kontserte 3.-5. jaanuaril New Yorkis David Geffen Hallis. Kava tõmbenumbriks oli Antonín Dvořáki Tšellokontsert prantslaste virtuoosi Gautier Capuçoniga solistina, samas veel kaks poeemi-süiti, Jean Sibeliuse "Lemminkäinen ja saare neiud" ning Süit nr. 2 Maurice Raveli balleti "Daphnis ja Chloé" muusikast.

Järgnevad kontserdid on läinud plaanipäraselt, 16.- 18. jaanuaril juhatas Paavo Järvi peatse oma orkestri Zürichi Tonhalle-Orchesteri kontserte 1234-kohalises saalis Tonhalle Maag. Saal on orkestri koduks aastail 2017-2020. Paavo Järvi kavas on Olivier Messiaeni harvem esitatud orkestripoeemid "Les Offrandes oubliées" ("Unustatud annetused", 1930) ja "Le Tombeau resplendissant" ("Täiuslik haud", 1931). Nende vahel mängib Janine Jansen Mozarti Viiulikontserti nr. 5 A-duur ning õhtu lõpetab Beethoveni Sümfoonia nr. 1. Järvist saab Tonhalle orkestri peadirigent sügisel, aga ta mängib enne, veel sel poolaastal orkestriga neli uut kontserdikava.

Käesolevaks nädalaks tuli Paavo Järvi dirigeerima oma eelmist kollektiivi, 119-liikmelist Orchestre de Paris'd ja teeb nendega kaks kontserti sama kavaga 23. ja 24. jaanuaril.

24. jaanuari kontserdid ongi Järvidele, muidugi ka meile, harukordne sündmus, kus isa ja poeg Järvid, Neeme ja Paavo, dirigeerivad mõlemad Pariisis, aga erinevaid orkestreid eri saalides.

Paavo Järvi dirigeerib metropoli muusikalinnakus Pariisi uues filharmooniasaalis (suur saal kannab Pierre Boulezi nime), mille ta linnaorkestriga 15. jaanuaril 2015 pidulikult avas. Orkestri nüüdne kava on ikkagi põnev, kahe vähemtuntud looga, milleks Ferenc Liszti "Mephisto Waltz" nr. 2 ja Aleksandr Skrjabini Sümfoonia nr. 2 c-moll (1901), siinkandis lausa tundmatu. Nende vahele plaanitud Beethoveni Klaverikontserdi nr. 4 solist vahetus, ja nüüd mängib seda Argentina pianist Nelson Goerner. Väärib meenutamist, et Paavol on alati väga kuulsad solistid.

Neeme Järvil olid juba ära tema aasta esimesed kontserdid Prantsuse Rahvusorkestriga (Orchestre National de France) Pariisi raadiomaja Auditoriumis 17. ja 20. jaanuaril. 21. jaanuaril algasid samas orkestriga tema kolmanda tänavuse kava proovid, kontserdid Pariisi raadiomajas täna õhtul ja 27. jaanuari pärastlõunal, üks kontsert 26. jaanuaril Bonlieu kultuurikeskuses Annecys. Pariisi kava edastatakse Prantsuse raadios ja ka televisioonis. Ettekandel on Gustav Mahleri Sümfoonia nr. 1 "Titan", Camille Saint-Saënsi Viiulikontsert nr. 3, solistiks nooruke korealane In Mo Yang, Richard Straussi Metsasarvekontsert, mille solist on Eestiski mänginud prantslane Hervé Joulain, ning Felix Mendelssohni avamäng "Hebriidid" ("Fingali koobas") op. 29.

Kuni jaanuari lõpuni dirigeerib Paavo Järvi veel oma kauaaegse koostööpartneri Londoni Philharmonia orkestri külaliskontserte. Need toimuvad Münchenis, Kölnis ja Hamburgis, jõudes kontsertide ja peaaegu sama kavaga veebruari algul tagasi Inglismaale Cambridge'i ning orkestri residentsi Royal Festival Halli Londonis. Nendel esinemistel on peateoseks Sergei Rahmaninovi Sümfoonia nr. 2.

Veel paar plaadiuudist. Paavo Järvi on saanud auhinna Opus Klassik Award (endine Saksa heliplaadikriitikute auhind Echo Klassik), ta sai selle esimese plaadi eest Johannes Brahmsi plaadiprojektist oma orkestri Deutsche Kammerphilharmoniega. Plaadil on Brahmsi Sümfoonia nr. 2 ja kaks avamängu (vääriti aasta-auhind 19. sajandi muusika kategoorias).

Nelja aasta jooksul mängitud avalike kontsertide võtted Orchestre de Paris'ga (Paavo oli peadirigent 2010-2016) said aluseks Jean Sibeliuse sümfooniate tsüklile (sümfooniad nr. 1 – nr. 7) firma Sony Classics toodetuna. Firma teatab, et tsükli esimene plaat tuli müügile 18. jaanuaril. Sellise repertuaariga kavades ja Sibeliuse kõigi sümfooniate salvestamisega pole siiani toime tulnud ei Orchestre de Paris ega ka ükski teine prantsuse orkester.

https://kultuur.err.ee/903861/paavo-ja-neeme-jarvi-juhatavad-korvuti-pariisis

Comments

Popular Posts