Eestlased võitsid Briti ajakirja muusikaauhinna


Ellerheina kunstiline juht Tiia-Ester Loitme ja dirigent Paavo Järvi (Foto: Peeter Langovits)

An old article, just found, about Peer Gynt from the Postimees in Estonia:
Eestlased võitsid Briti ajakirja muusikaauhinna
Kristel Kossar, toimetaja
Postimees, 16.03.2006

Eile õhtul jagas maailma tuntumaid klassikalise muusika ajakirju BBC Music Magazine esmakordselt heliplaatidele auhindu – orkestrimuusika kategoorias pälvis selle Paavo Järvi, ERSO, tütarlastekoori Ellerhein ja Eesti Rahvusmeeskoori salvestatud heliplaat «Peer Gynt».

«Ma olen väga õnnelik,» kostab rõõm dirigent Paavo Järvi häälest ka ookeanitagusele telefoniühendusele vaatamata. Põhjust rõõmustamiseks on küllaga – kuulutas ju maailma enimmüüdud klassikalise muusika ajakiri BBC Music Magazine äsja eestlaste tõlgenduse Norra helilooja Edvard Griegi süidist «Peer Gynt» parimaks heliplaadiks orkestrimuusika valdkonnas.

Lõplik valik ei sõltunud mitte ainult asjatundlikust žüriist, kes Järvi, orkestri ja kooride saavutust vaimustavaks ja väga hingeminevaks hindas, vaid lugejatest, kes nomineeritutele hääli andsid. «On tähtis, et kogu see plaat on tehtud oma, Eesti jõududega, auhind on eriline tunnustus Eesti orkestrile ning kooridele – meil on suurepärane meeskond,» rõhutas Järvi. Rahalist preemiat auhinnaga ei kaasne, kuid Järvi sõnul pole see ka eesmärk.

Plaadifirma Virgin Classics kaubamärgi all ilmunud heliplaati «Peer Gynt» on pärast ilmumist saatnud märkimisväärne rahvusvaheline tunnustus – lisaks New York Timesile, mis nimetas möödunud aasta lõpul plaati märkimisväärseks saavutuseks ja aasta parimaks üllatajaks klassikalise muusika vallas, on seda esile tõstnud ka ajakirjad Grammophone ja Billboard. Nüüd kroonis tordi BBC Music Magazine’i auhinnakirss.

«Olümpiavõiduga seda ehk võrrelda ei saa, kuid Euroopa meistritiitliga küll,» muheleb ERSO direktor Andres Siitan. «Meie tööd on tähele pandud ning oleme oma tegemiste ja tulemustega jõudnud maailmakaardile.»

Plaat on salvestatud Eestis Estonia kontserdisaalis ning Siitan tõstab esile ka helirežissöör Maido Maadiku tööd.

Rõõmus oli auhinnavõidu üle ka Ellerheina kunstiline juht Tiia-Ester Loitme. «Peer Gynt» on tüdrukute unistus, lüüriline armastuse teema. Need on südamega lauldud lood,» toonitab ta.

Comments

Popular Posts