Paavo Järvil on detsembris rohkesti kontserte Saksamaal

Priit Kuusk
uudised.err.ee
17.12.2009 21:27


Dirigent Paavo Järvile on jõulukuu olnud väga pingeline - kuni ülehomseni on tal detsembris kokku üksteist kontserti kolme erineva saksa orkestriga.

Kuu algul seisis Paavo Euroopa ühe kuulsama orkestri, Müncheni Filharmoonikute ees: 3., 4. ja 5. detsembril toimusid õhtud Müncheni Filharmoonia esinduslikus Gasteigis. Seejärel viis ta orkestri 7. detsembril ka Amsterdami Kontserdimajja.

Müncheni kavas oli solistiks viiuldaja Janine Jansen, keda Paavo oma hiljutisel reisil ka Eestis tutvustas, ja veel Bartóki samade teostega. Kõlas ka Šostakovitši VI sümfoonia.

Juba 10. ja 11. detsembril juhatas Järvi oma Frankfurti Raadio orkestrit, Alte Operis kõlamas Martinů "Piero della Francesca freskod", Raveli Klaverikontsert ning Nielseni II sümfoonia, nooruke Alice Sara Ott solistiks.

Selle aasta viimased kontserdid annab Paavo oma teise saksa orkestri Deutsche Kammerphilharmonie’ga (DKPh) Bremenist. Ja mainekale Alte Operile järgnevad veel Saksamaa tõepoolest kõige kuulsamad kontserdisaalid - üleeile Berliini Filharmoonia suur saal, täna Kölni Filharmoonia saal, homme neist kõige uuem Baden-Badeni Festivalimaja.
Orkestri kodulinnas mängitakse sama esinduslikus saalis "Die Glocke", kontserdid eile ja ülehomme.

DKPh kavades on kõikjal Schumann "Rheini sümfoonia" (nr 3) ning süit Stravinski balletimuusikast "Pulcinella", Berliinis ja täna Kölnis ning Baden-Badenis mängib Schumanni Klaverikontserti legendaarne rumeenia pianist Radu Lupu, Bremeni õhtutel on Richard Straussi Oboekontserdi solistiks prantslane François Leleux.

18.-19. novembril dirigeeris Paavo Järvi oma tulevast orkestrit Orchestre de Paris’d Pariisis Pleyeli saalis. Ka siin oli Beethoveni Viiulikontserdi solistiks Janine Jansen, kellega neil on värskelt ilmunud uus plaat. Selle kõrval juhatas Paavo prantslaste armastatud klassiku Georges Bizet’ kaht teost, süiti "Laste mängud" ning Sümfooniat nr 1.

Ülehomme õhtuks on Paavo 19 detsembripäeva jooksul juhatanud seitsmes erinevas linnas kokku 11 kontserti(!). Siis järgneb teenitud jõulupuhkus pere juures Londonis.

Comments

Popular Posts