Paavo Järvi esineb koos Deutsche Kammerphilharmonie'ga Lõuna-Ameerikas

Priit Kuusk, muusikaajakirjanik
 29. juulil 2013                                                  

Dirigent Paavo Järvi viib tema kunstilisel juhtimisel tegutseva Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie esmakordsele kontserditurneele Lõuna-Ameerikasse. 29. juulist kuni 4. augustini kestval reisil antakse üks kontsert Uruguais ja neli Brasiilias São Paulos.

Reisi eesmärk on tutvustada ka Lõuna-Ameerikas Paavo Järvi ning Deutsche Kammerphilharmonie' edukat koostööd Ludwig van Beethoveni loomingu ettekandmisel, mis on leidnud tähelepanu ja head vastuvõttu Saksamaal, samuti mitmel pool mujal Euroopas ning esinemiste järel rohkem kui kord ka Põhja-Ameerikas.

Deutsche Kammerphilharmonie' ja Paavo Järvi esimene kontsert toimub Uruguai pealinnas Montevideos 29. juulil linna vanimas teatrimajas Teatro Solís'is. Imposantne nelja rõduga Teatro Solís on ehitatud 1856. aastal, aastatel 1998-2004  toimus aga maja põhjalik restaureerimine. Paavo Järvi ja orkestri kontsert toimub teatri suures saalis.

Uruguai ainsal kontserdil kõlab Beethoveni muusika, avamäng tragöödiale „Coriolanus“, Sümfoonia nr 4 ja Sümfoonia nr 3. Avakavas ning ühel õhtul ka Brasiilias pidanuks mängima kuulus viiulitäht Hilary Hahn Henri Vieuxtemps'i Viiulikontserdi nr 4 solistina, aga temast olenemata põhjustel ta seal esineda ei saa. Nii oli õnne neil, kes Hilaryt kuulsid 21. juulil Paavo Järvi dirigeerimisel Pärnu Muusikafestivalil suurepäraselt sama viiulikontserti esitamas, kus ka Pärnu Festivaliorkestri kontsertmeistriks oli taas sellesama Deutsche Kammerphilharmonie' kontsertmeister, viiuldaja Florian Donderer.

Esimesed kontserdid Brasiilias toimuvad 1. ja 2. augustil, kontserdipaigaks on São Paulo Teatro Municipal. Siin esitatakse Beethoveni kõik üheksa sümfooniat n-ö korrapärases numeratsioonilises reas: 1. augustil sümfooniad nr 1, nr 2 ja nr 3 („Eroica“), reedel 2. augustil kõlavad samas saalis Sümfoonia nr 4 ja Sümfoonia nr 5.

Beethoveni nelja viimast sümfooniat mängitakse aga juba teises paigas. Kaks järgmist, ühtlasi viimast õhtut toimuvad suurlinna esinduslikus ja harukordselt kaunis ning mahukas Sala São Paulos 3. ja 4. augustil. Saksa kammerorkestri kontserdid Eesti dirigendi käe all kuuluvad kontserdimaja parimasse sarja „Mozarteum Brasileiro“. 3. augustil mängitakse siin Sümfooniat nr 6 („Pastoraalne“) ja Sümfooniat nr 7, 4. augusti pühapäeva õhtul Sümfooniat nr 8 ja Sümfooniat nr 9. Viimases on kaastegevad Coro São Paulo ning lauljad Claudia Boyle, Stephanie Atanasov, Erik Werner Nelson ja Carsten Wittmoser.

Sellega lõpeb Saksa kammerorkestri Beethoveni-maraton Brasiilias ning orkester saab järgmisel päeval alustada kojusõitu. Paavo Järvil endal on järgmine kontsert aga alles 21. augustil Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestriga Wiesbadeni Kuursaalis.

Paavo Järvi tegemisi valgustab agaralt meedia, sel kuul on ilmunud vähemalt kümme retsensiooni tema esinemiste või plaatide kohta (lisaks kodumaised seoses äsjalõppenud Pärnu Muusikafestivaliga). Värskelt ilmunud CD-st koos Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestriga avaldab väga kiitva arvustuse 22. juulil veebiajakiri 'Res Musica': sellel firma RCA plaadil on jäädvustatud Anton Bruckneri ligi 70 minutit kestev Sümfoonia nr 5 ning retsensendiks on nimekas prantsuse muusikakirjanik ja -ajaloolane Pierre-Jean Tribot, muusikaraamatute autor ja selle Brüsselis ilmuva ajakirja peatoimetaja. Kriitik nimetab Paavo Järvi Bruckneri-salvestust sümfoonia kaalukaks debüüdiks uuel sajandil. Pierre-Jean Tribot on nädal varem kirjutanud ka Paavo eelmisest plaadist, sedakorda firmale BIS, samuti Frankfurti orkestriga, millelt saab kuulata Paul Hindemithi Viiulikontserti Frank Peter Zimmermanni esituses. Töötas ju pärastine helilooja Hindemith omal ajal ka ise 19-aastase viiuldajana Frankfurti Ooperi orkestris juba kontsertmeistri abina ning Maini-äärne Frankfurt oli tema viimane kodulinn. Ja lõpuks: Frankfurti lähedal asuv Hindemithi sünnilinn Hanau andis oma viimase Paul Hindemithi preemia just Paavo Järvile.

Comments

Popular Posts