Paavo Järvi: oleme siin kõik uhked pärnakad

kultuur.err.ee
Ester Vilgats
06.08.2018

Dirigent Paavo Järvi tegi Pärnu Kontserdimaja saalis proovi Eesti Festivali-orkestriga. Mängiti Arvo Pärdi 3. sümfooniat, mis tuleb ettekandele 8. augustil Pärnus ja 13. augustil Londonis BBC Promsil.

Nii suurt, rohkem kui kaheksakümnest mängijast koosnevat orkestrit kuuleb Pärnu kontserdimajas harva. See on Paavo Järvi loodud Eesti Festivaliorkester, mis on mõne aastaga saavutanud rahvusvahelise tuntuse.

Pärnu Muusikafestival on avaakord Paavo Järvi Eesti Festivaliorkestri välisturneele, sest 13. augustil astub festivaliorkester Eesti esimese orkestrina üles maailma tuntuimal klassikalise muusika festivalil, enam kui 5000 kuulajat mahutavas Londoni Royal Albert Hallis BBC Promsil, kus mängitakse Pärdi 3. sümfooniat ja teisigi teoseid.

Paavo Järvi, kes on ühtlasi Pärnu muusikafestivali kunstiline juht ütles "Aktuaalsele kaamerale" BBC Promsi kohta, et seda kutset ei osanud ta isegi oodata. "Sellepärast, et see on kõige parem ja prestiižikam festival üldse maailmas. Ja meil on au seal olla ja Eesti muusikat tutvustada," lausus 

Küsimusele, miks Järvi festivalist Pärnu Muusikafestival sai, vastas dirigent, et kuigi festival sai alguse Järvide kogunemisest Pärnus, on festival nüüd kasvanud nii suureks ja osaleb nii palju rahvusvaheliselt tuntud inimesi, et seda ei oleks õige enam Järvi Festivaliks nimetada. "See on ikkagi Pärnu Muusikafestival. Me oleme kõik väga uhked pärnakad siin," sõnas Paavo Järvi.

Kolmapäeval on muusikafestivali publikul võimalus kuulata sedasama Pärdi 3. sümfooniat, millega BBC Promsile minnakse. Aga kõlab ka helilooja Jüri Reinvere uudisteose "… ja väsimus õnnest nad tantsima viis" maailmaesiettekanne.

"See juhtus niimoodi, et Paavo ütles, et ta tahab minult lugu saada," kommenteeris Jüri Reinvere. "Ja korraks istusime - ma elasin tollal veel Berliinis - restoranis maha ja panime paika põhijooned, milline lugu see peaks olema, millest peaks see lugu rääkima."

"Millest räägib? Ta räägib natuke sellisest saatuslikust tantsust, mis tänapäeval poliitikas käib," kostis Reinvere.

Eesti Festivaliorkestrit nimetas Jüri Reinvere üheks kõige tugevamaks orkestriks ja Eesti muusika visiitkaardiks.

Comments

Popular Posts