PAAVO JÄRVI dirigeert ORCHESTRE DE PARIS

https://www.luister.nl/
Hidde Hoogstraten
March 2019

In maart zal Stingray Brava/Classica iedere donderdag en zaterdag een concert van het Orchestre de Paris o.l.v. Paavo Järvi uitzenden. Van 2010 tot 2017 was Järvi muzikaal leider van het Franse orkest en verschenen er vele concertopnames, waarin het Orchestre de Paris de krachten bundelt met internationale topmusici. Alle concerten zijn opgenomen in de prachtige Salle Pleyel in Parijs.

De in Estland geboren dirigent Paavo Järvi (1962) komt uit een zeer muzikale familie. Zijn vader Neeme Järvi was ook dirigent en verhuisde met zijn gezin naar de Verenigde Staten om zich daar te vestigen. In de Verenigde Staten studeerde Järvi aan het Los Angeles Philharmonic Institute bij onder meer Leonard Bernstein. Voor Järvi in 2010 de functie van chef-dirigent bekleedde bij het Orchestre de Paris was hij al verbonden geweest aan enkele gerenommeerde orkesten, zoals het Mälmo Symphony Orchestra, de Deutsche Kammerphilharmonie en de Cincinnati Symphony Orchestra. De Järvi Special op Stingray Brava/Classica wordt geopend met een concert dat volledig is gewijd aan de muziek van Johannes Brahms. Na de opgewekte Akademische Festouvertüre zal Nicholas Angelich schitteren als solist in het virtuoze Eerste Pianoconcert. Onlangs werd Angelich nog geprezen door de Hufngton Post als ‘one of the greatest living interpreters of Brahms’. Zaterdag 9 maart zal Järvi zijn licht laten schijnen op het werk van zijn leermeerster Leonard Bernstein. In het concert staan namelijk de Symphonic Dances uit diens West Side Story op het programma. Het concert bevat verder de Europese première van Richard Dubugnons concert voor twee piano’s, getiteld Battlefeld, uitgevoerd door de charismatische zussen Katia en Marielle Labèque.

SCANDINAVISCHE SFEREN In twee daaropvolgende uitzendingen neemt het Orchestre de Paris de kijkers mee naar het Hoge Noorden met werken door de Deense componist Carl Nielsen en de wereldberoemde melodieën uit de Peer Gynt Suite van Noorse trots Edward Grieg. Hij schreef het werk ter gelegenheid van het gelijknamige toneelstuk van Henrik Ibsen uit 1867. Een paar dagen later zal Elisabeth Leonskaja soleren in Griegs Pianoconcert. De componist voltooide het werk op slechts 25-jarige leeftijd en ondanks dat dit het enige pianoconcert is dat Grieg schreef is het nog altijd een van de meest geliefde concerten in het repertoire. Het orkest vervolgt met Silhouette (2009) van de Estste componist Arvo Pärt, welke een ode is aan ingenieur Gustave Eiffel. Na Denemarken, Noorwegen en Estland wordt de Noordse tour afgesloten met een bezoek aan Finland, in de vorm van Jean Sibelius’ Symfonie nr. 2. Sibelius wordt alom beschouwd als Finlands grootste componist en de vorming van de Finse nationale muziekidentiteit wordt dan ook grotendeels aan de componist toegeschreven.

RUSSISCHE PIANOCONCERTEN Op donderdag 21 maart en zaterdag 23 maart is het tijd voor meer klaviergeweld. Meesterpianisten Denis Matsuev en de Cubaanse Jorge Luis Prats interpreteren beiden een werk van Russische makelij. Zo soleert Matsuev in het Tweede Pianoconcert van Tsjaikovski. Ondanks dat Tsjaikovski’s Eerste Pianoconcert flinke populariteit genoot was het in eerste instantie Tsjaikovski’s leermeester Nikolai Rubinstein die het van veel kritiek voorzag. Hierop voelde de componist zich genoodzaakt om een Tweede Pianoconcert te vervaardigen ter ere van Rubinstein. Het werk heeft echter nimmer het succes van het Eerste Pianoconcert ook maar enigszins kunnen benaderen. Het Derde Pianoconcert van Rachmaninov, dat wordt uitgevoerd door Prats, behoort daarentegen onmiskenbaar tot de meest geliefde werken in het klassieke repertoire. ‘Rach 3’ wordt gevreesd door menig pianist vanwege de enorme technische vaardigheden die het werk vereist. De beroemde pianist Josef Hofmann, aan wie Rachmaninov het werk nota bene zelf opdroeg, heeft zich mogelijk om deze reden nooit aan dit concert gewaagd. De Järvi Special wordt afgesloten door Paavo’s muzikale broer Kristjan, die samen met het orkest een saluut brengt aan Brazilië. Op het concertprogramma staan onder meer Arturo Márquez’ Danzón nr. 2, Paul Aragãos’ Concerto Nazareth en Yamandu Costa’s Passeios Suite. ‹‹

PROGRAMMA:
Donderdag 7 maart: Brahms-avond
Zaterdag 9 maart: Järvi dirigeert Dubagnon, Bernstein en Prokofjev
Donderdag 14 maart: Järvi dirigeert Nielsen, Sjostakovitsj en Grieg
Zaterdag 16 maart: Orchestre de Paris goes North
Donderdag 21 maart: Tsjaikovski - Pianoconcert nr. 2
Zaterdag 23 maart: Rachmaninov - Pianoconcert nr. 3
Donderdag 28 maart: A Salute to Brasil
Zaterdag 30 maart: Järvi dirigeert Dvor˘ák en Saint-Saëns

Comments

Popular Posts