Järvide Festival tõstab suvefestivalide lati Eestis väga kõrgele

Eesti Elu
Sirje Vihma-Normet
02/08/2013
www.facebook.com







Pärnus toimus 16.−23. juulini Järvide suvefestival, mis tänavu kandis nime "Pärnu muusikafestival. Järvi Akadeemia". Seekord astusid üles kõik Järvide perekonna dirigendid, kes publiku poolt väga soojalt vastu võeti.

Avakontserdil esines Kristjan Järvi koos orkestriga Sinfonietta Riga. Muusikaliseks partneriks oli neile USA viiuldaja Anne Akiko-Meyers, kes mängis haruldaselt kauni kõlaga Guarneri meistripillil aastast 1741. Paavo Järvi käe all mängis 21. juulil teinegi viiulistaar − ameeriklanna Hilary Hahn. Tema esituses kõlanud Henri Vieuxtempsi Neljas viiulikontsert viis publiku lausa ekstaasi. Viiuldajat ei tahetud kuidagi lavalt minema lasta ja nii pidi ta esitama mitu lisapala. Kontserdi tegi eriliseks seegi, et esiettekandes kõlas eesti helilooja Ülo Kriguli äärmiselt põnev orkestriteos "Chordae". Festivalile pani efektse punkti maestro Neeme Järvi, kes astus üles koos noorte dirigentidega, kes osalesid meistrikursustel Järvi Akadeemia. Järvi kursustele oli tulnud orkestrijuhte lausa 13 riigist! Dirigentide meistrikursuste kõrval toimusid tänavu kursused ka keel- ja puhkpillimängijatele. Kuna kogu festival on üles ehitatud meistrikursustele, mis toob kokku andekaid noori kogu maailmast, siis on võimalik kokku panna kõrgetasemeline festivaliorkester. Koos noortega mängivad seal ka meistrikursuste juhendajad, kõik oma ala tipptegijad. Professor Tõnu Reimann rääkis mulle, et festivaliorkestris mängisid kuue Euroopa tipporkestri kontsertmeistrid, kes Paavo Järvi kutsel olid Pärnusse sõitnud. Puhkpillide meistrikursust juhendas fagotivirtuoos Martin Kuuskmann, kes väga menukalt ka solistina üles astus. Haruldaselt meeleolukas oli ka festivali muusikute laste kontsert Ammende villas, kes rõõmustasid publikut oma muusikaliste edusammudega. Lapsed võtsid esinemist väga tõsiselt, sest saalis olid kuulajate seas ka maestro Neeme Järvi ja festivali kunstiline juht Paavo Järvi.

Järvide Festival Pärnus on meie suvefestivalide lati väga kõrgele tõstnud. Süvamuusikasõpradele on see festival tõeline kingitus − sa ei peagi Viini või Pariisi sõitma, et Hilary Hahni masti superstaaride esitust nautida. Festivali kunstiline juht Paavo Järvi on eesti muusikapubliku ja meedia absoluutne lemmik. Tema juba tundmatuna Eestis ringi liikuda ei saa. Ka viimase Eesti Päevalehe Laupäevalisa esikaanelt naeratab meile Paavo vastu. Hiigelpika intervjuu juures on rohkesti häid fotosid, aga üks Martin Dremljuga foto tõuseb lausa kõrgkunsti tasemele. Tumedal taustal Paavo vaatab mõtlikult maamaja aknast välja. Tema tõsises ilmes on midagi sibeliuslikku. Võibolla on ta mõtted juba Lõuna-Ameerika turnee juures, kus koos Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie orkestriga kantakse ette kõik Beethoveni üheksa sümfooniat. Sama orkestri kontsertmeister viiuldaja Florian Donderer oli ka Pärnu festivaliorkestri kontsertmeister. Lõuna-Ameerika turneele oli plaanis kaasa võtta ka viiuldaja Hilary Hahn, kes aga temast olenemata põhjustel sõita ei saanud. See tõstab 21. juuli kontserdi elamuste väärtust veelgi ja paneb mõtlema selle üle, kui keeruline on tegelikult ühe kõrgklassi festivali korraldamine. Sinu head ideed võivad takerduda kõiksuguste muusikaväliste komistuskivide taha. Tundub, et Pärnu festival on üles ehitatud õnneliku käega, sest siia on kõik kutsutud muusikud alati kohale tulnud. Ilmselgelt tänu Järvide prestiižile muusikamaailmas ja − last but not least − ka tänu 175-aastase kuurortlinna Pärnu mõnusalt lahedale atmosfäärile.
http://www.eestielu.ca/et/kultuur/173-muusika/1886-jaervide-festival-tostab-suvefestivalide-lati-eestis-vaega-korgele

Comments

Popular Posts