Mozarti-festivalil mängitakse Arvo Pärti, kaastegevad dirigendid Paavo Järvi ja Tõnu Kaljuste

Kultuur.err.ee
Priit Kuusk,
23/01/2014
Mozarti sünnipäevale pühendatud „Mozartwoche“ on tänavu oma kavasse pannud Arvo Pärdi muusika mitmeid ettekandeid koos ühe esiettekandegagi, milledega alustatakse reedel

Dirigentidena esinevad festivalil seekord ka Paavo Järvi ja Tõnu Kaljuste, viimane Pärti juhatades.
Kontserte Wolfgang Amadeus Mozarti sünnipäeva aegu jaanuari lõpul hakati esmakordselt esitama helilooja 200. sünniaastapäeval 1956. aastal, aga läks aega, kuni sünnipäevafestivali regulaarselt korraldama hakati. Praegusel kujul toimuvad pidustused said alguse 23 aastat tagasi ja nüüd on nende kunstiliseks juhiks nimekas prantsuse dirigent Marc Minkowski. „Mozartwoche“ on suviste Salzburgi pidunädalate kõrvale kujunenud väga arvestatavaks maailmaürituseks. „Mozarti-nädala“ peakorraldajaks on Salzburgi Mozarteumi Fond.
2014. aasta „Mozartwoche“ avatakse täna ja kestab kuni 2. veebruarini, programmis 31 kontserti-etendust, lisaks ümarlaua- ja kunstnikuvestlused publiku ees, peaaegu kõik kontserdid lähevad eeltutvustustega. Mozarti sünnipäeval 27. jaanuaril saab Mozarteumi suures saalis pidulikul tseremoonial Mozarti-kuldmedali legendaarne austria pianist, 83-aastane Alfred Brendel.
Pidustuste avaürituseks on tänane ümarlauavestlus „Viini saalis“ teemal „Mozart ja tema kaasaegsed“ (I). Siis etenduse eeltutvustus ja järgneb avaõhtu Mozarti Majas (Haus für Mozart – mitte Mozarti sünnimaja), Christoph Willibald Glucki „Orfeuse ja Eurydike“ etendus Marc Minkowski juhatusel. Tänavuses programmis on Mozarti muusika kõrval dominantseteks just Gluck ning Richard Strauss.
Homme, 24. jaanuaril, on juba kolm kontserti, sh tipp-pianist András Schiff oma Cappella Andrea Barca'ga. Nad esitavad festivalil kokku kolm eri kava teemal „Mozart – 1784. aastal“. Pärastlõunal kell 15, piduprogrammi kolmandal üritusel algavad ka Arvo Pärdi muusika ettekanded: Mozarteumi Ülikooli sümfooniaorkester Cornelius Meisteri dirigeerimisel mängib Pärdi „Tabula rasa“, solistideks Liv Migdal (viiul) ja Andrea Burger (vioola). Pärdi teos on ainsa uunikumina Mozarti kahe teose vahel ning teda esitatakse Salzburgis nüüd kokku kuuel(!) kontserdil.
Ülehomme on 7. üritusena avaõhtu Salzburgi Suures Festivalimajas – Viini Filharmoonikud mängivad esimese kontserdi, mida on kutsutud juhatama Paavo Järvi. Kavas on Mozarti sümfooniad B-duur KV 319 ja D-duur KV 385 („Haffner“), Johannes Brahmsi Viiulikontsert, solistiks juba pikka aega tipus püsinud ameeriklane Joshua Bell, ning R. Straussi „Metamorfoosid“.
Kust on pärit eesti muusikute niisugune esindatus maailmafestivalil? Kindlasti eeskätt maestro Marc Minkowski kaudu, kes kava paika paneb – Minkowskil on väga head sidemed Eesti Filharmoonia Kammerkooriga ja nii kogu meie muusikaeluga, Arvo Pärdi tuntusest rääkimata.
Pühapäeval, 26. jaanuaril tehakse kogu kava Pärdi loomingust Mozarteumi ülikoolis, esitajaiks pianist Herbert Schuch, viiuldajad Maria Ehmer ja Anna Knopp, altist Milan Milojičić, tšellist Leonhard Roczek, Minetti Quartett ja Läti Raadio koori solistid. Ettekandel on ava- ja lõpunumbrina „Summa“ (segakoori- ja kvartetiversioonis), „Kaks hällilaulu“, „Fratres“ keelpillikvartetile, 2 sonatiini klaverile, „Mozart-Adagio“ triole, „Peegel peeglis“ tšellole ja klaverile. Wolfgang Schaufler teeb ettekande kava tutvustamiseks.
29. jaanuaril esitavad Viini Filharmoonikud, nüüd Marc Minkowski dirigeerimisel, suures festivalimajas kaks Arvo Pärdi teost: „Fratres“ keelpilliorkestrile ja löökpillidele ning maailmaesiettekandes „Swan Song“ (uus versioon teosest „Littlemore Tractus“) orkestrile, mis on Salzburgi Mozarteumi Fondi tellimusteos. Õhtu solistiks on soome sopran Soile Isokoski. Ka seda kava tutvustab kontserdi eel Wolfgang Schaufler. Järgmisel päeval mängib Pärdi „Cantust Benjamin Britteni mälestuseks“ Šoti Kammerorkester Robin Ticciati käe all. Kontsert toimub Mozarteumi suures saalis, kavas on veel Mozart, Beethoven ja R. Strauss.
Viies kava Arvo Pärdi muusikaga kantakse ette 1. veebruaril, kui Camerata Salzburgi ja Läti Raadio koori ette astub Mozarteumi suures saalis Tõnu Kaljuste. Kontserdi eel vestlevad Kaljuste ja „Mozartwoche“ peakorraldaja Matthias Schulz Arvo Pärdist. Pärdi muusikast on ettekandel „Salve Regina“ ja õhtut lõpetamas „Aadama itk“, kõlab ka Mozarti ja R. Straussi muusika.
Festivali lõpupäeva hommikul juhatab Mozarti Lasteorkestrit Mozarteumi suures saalis taas Marc Minkowski, ja ka siin kõlab Carl Philipp Emanuel Bachi ning Mozarti teoste kõrval Arvo Pärdi viiulisoologa teos „Darf ich...“. Sünnipäevafestivali viimasel kontserdil mängib Mozarteumi Orkester Ivor Boltoni käe all Mozarteumi suures saalis Muzio Clementi, Glucki ja Mozarti muusikat.
Toimetas
Tõnu Pedaru
http://kultuur.err.ee/v/muusika/2f4a302e-0b25-46f3-8f0a-f1b390355087

Comments

Popular Posts