Paavo Järvi alustas uut dirigendiaastat oma orkestri ees Pariisis

ERR.ee
Priit Kuust
08/01/2014

Paavo Järvi alustas oma kontserte uuel aastal tema kui peadirigendi käe all tegutseva Orchestre de Paris’ ees 8. jaanuaril kuulsas ajaloolises Pleyeli saalis, mis on selle Pariisi orkestri residentsiks.
Paavo Järvi (Foto: Klaus Rudolph)
 Uue aasta ning uue hooajapoole avab Paavo Järvi koguni uusteose maailmaesiettekandega. 8. jaanuari kava Salle Pleyelis kordub samas peadirigent Paavo Järvi käe all ka 9. jaanuaril ning selle avanumbriks on orkestri tellimusena ühe nimekama prantsuse nüüdisheliloooja Eric Tanguy orkestriteose „Affettuoso” maailmaesiettekanne.
Paavo Järvi kavas kõlab veel koguni kaks Ferenc Liszti kontsertlikku klaveriteost, neid tuleb haigestunud Boris Berezovsky asemel mõlemal õhtul mängima läänes samuti väga tunnustatud ukrainlanna, praegu USAs Põhja-Carolinas elav Valentina Lissitsja.
Kava esipoooles on Tanguy uudisteos ja siis Ferenc Liszti Klaverikontsert nr 1 Es-duur, teine õhtupool avatakse Liszti variatsioonilise teosega „Danse macabre” klaverile ja orkestrile ning lõpetuseks kõlab kontserdi peateosena Pjotr Tšaikovski Sümfoonia nr 4 f-moll.
Eric Tanguy (1968) on pühendanud oma „Affettuoso” prantsuse nüüdismuusika klassiku Henri Dutilleux’ mälestusele, kes lahkus 2013. aasta mais 97aastasena Pariisis. Tanguy on oma generatsiooni üks sagedamini ettekantud ning salvestatud heliloojaid Prantsusmaal, pärjatud mitmete auhindade ja tunnustustega.
Muude tähelepanuväärsete ettekannete hulgas esitas Mstislav Rostropovitš 2001. aastal esmakordselt tema Tšellokontserdi nr 2, mille Tanguy oli maestro tellimusel kirjutanud ja temale pühendanud. Valentina Lissitsja on aga mõnedel andmetel maailma populaarseim klassikapianist YouTube’is, keda on vaadanud-kuulanud enam kui 50 miljonit külastajat.
Väärib meenutamist, et ka sügishooaja avaoopuseks oli Orchestre de Paris’l tellimusteos, Prantsuse-Liibanoni helilooja ja pianisti Bechara El-Khoury orkestripala pealkirjaga „Orages” („Torm”) ning Paavo Järvi juhatas samuti selle esiettekannet.
Selle kuu lõpul, 29. ja 30. jaanuaril seisab Paavo Järvi taas Orchestre de Paris’ ees ning siis toimuvad tähelepanuväärsete sündmustena samas saalis pianist Menahem Pressleri 90. sünnipäevale pühendatud kontserdid, kus maestro tõepoolest veel ise Wolfgang Amadeus Mozarti 23. klaverikontserdi solistina kahel õhtul üles astub. 16. detsembril 90-aastaseks saanud Pressler on Saksamaal sündinud Iisraeli-Ameerika päritolu pianist ja maailmakuulsa Beaux Arts Trio asutajaliige.
Toimetas
Igor Garšnek

http://kultuur.err.ee/v/muusika/uudised/0198ad82-5336-4943-bc42-ea56e084003a

Comments

Popular Posts