V Obecním domě skončil 69. ročník festivalu Pražské jaro

ceskenoviny.cz
Autor:
03/06/2014
Praha - Několikaminutovým uznalým potleskem dnes v Obecním domě skončil koncert Frankfurtského rozhlasového symfonického orchestru. Uzavřel 69. ročník hudebního festivalu Pražské jaro. Za dirigentským pultem v zaplněné Smetanově síni stanul estonský dirigent Paavo Järvi. 
foto Frankfurtský rozhlasový symfonický orchestr vedený estonským dirigentem Paavo Järvim zakončil 3. června ve Smetanově síni Obecního domu v Praze 69. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro
V sólech Brahmsova Houslového koncertu D dur se s úspěchem představila mladá americká houslistka Hilary Hahnová, která posluchače zaujala svým jemným ale přesným přednesem a přídavkem přednesla Bachovu Sarabandu. Koncert vyvrcholil Dvořákovou Osmou symfonií. Nadšení posluchači si na závěr vytleskali Brahmsův Uherský tanec č. 6.
Festival Pražské jaro začal tradičně 12. května. Prestižního zahajovacího koncertu se Smetanovým cyklem Má vlast se ujala Česká filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. Největší tuzemská přehlídka klasické hudby pak do dneška nabídla přes pět desítek koncertů, více s českou hudbou od baroka po současnost. Připojila se tak mimo jiné i k mezinárodnímu projektu Rok české hudby, jenž je pro letošek vyhlášen.
Také dirigent Järvi, žák legendárního Leonarda Bernsteina, má k české a zejména Dvořákově hudbě úzký vztah. Jak prozradil na dnešní tiskové konferenci, poslouchal ji od dětství. Do Smetanovy síně se vrátil po mnoha letech, přesně před 20 lety zde vystupoval poprvé s Pražskými symfoniky.
Letošnímu Pražskému jaru se dařilo. Podle prvních odhadů se pořadatelé těší z devadesátiprocentní vyprodanosti, štěstí je provázelo i po organizační stránce. Zrušit se musel jen jeden koncert. Také oslovení hudební kritici nemají k dramaturgii a výkonům interpretů větší výhrady.
Oceňují například vystoupení čínského pianisty Lang Langa a Vídeňské filharmonie, francouzského souboru Les Arts Florissants, britského souboru The Hilliard Ensemble i koncert bamberských symfoniků s litevskou sopranistkou Violetou Urmanovou či německé houslistky Julie Fischerové s hudbou Bohuslava Martinů. K vrcholům řadí i festivalový prolog Sanfranciského symfonického orchestru se šéfdirigentem Michaelem Tilsonem Thomasem. Výzvou pro příští rok je pro pořadatele i pokračování nového projektu Víkend české komorní hudby.
Příští rok zahájí festival poprvé v jeho historii německý orchestr, a to Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku. Naopak závěrečný koncert bude patřit Královskému liverpoolskému filharmonickému orchestru. Na Pražské jaro 2015 zavítá například i soubor Bach Collegium Japan se svým zakladatelem Masaaki Suzukim nebo Akademie pro starou hudbu z Berlína a Budapešťský festivalový orchestr s Ivánem Fischerem.
http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/v-obecnim-dome-skoncil-69-rocnik-festivalu-prazske-jaro/1087129

Comments

Popular Posts