Paavo Järvi viis Frankfurdi Raadio orkestri turneele Itaaliasse

Eesti Päevaleht
Priit Kuusik
7.juuni, 2011

Dirigent Paavo Järvi on viinud ühe oma Saksa orkestritest, Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestri lühemale kontserditurneele kolme Itaalia mainekasse muusikakeskusse.

Kontserdireis algas 6. juuni õhtul Bolognas, esinemissaaliks oli Teatro Manzoni. Järgneb 7. juunil Itaalia rahvusraadio RAI residentsina Torino linn.

Avaõhtul Bolognas kõlas Dmitri Šostakovitši Kontsert viiulile ja orkestrile nr 2 ning seejärel Gustav Mahleri Sümfoonia nr 5.

Šostakovitši viiulikontserdi solistiks on Frankfurdi raadio-orkestri selle hooaja resideeriv kunstnik noor hollandi viiuldaja Janine Jansen, kellega Paavo on mitmeid kordi koos esinenud, plaadistanud ning nende plaatidega auhindu võitnud.

Janine Jansen mängib Antonio Stradivari poolt 1727. aastal Cremonas valmistatud viiulil, mille hüüdnimeks on ‘Barrere’ ja mille talle on kasutada andnud Stradivari Ühing Chicagos.

Tänane kontsert Torinos toimub uue, mitme saaliga Lingotto muusikakeskuse Giovanni Agnelli nimelises auditooriumis. Šostakovitši viiulikontserdi kõrval Janine Jansenilt esitatakse täna Anton Bruckneri Sümfoonia nr 2 c-moll.

Homme, 8. juunil toimub viimane kontsert Bergamos Teatro Donizetti's, kus Šostakovitši viiulikontserdi kõrvale mängitakse taas Gustav Mahleri Sümfoonia nr 5. Esialgses plaanis oli Itaaliasse viia ka Jean Sibelius ja Eduard Tubin (11. sümfoonia), aga nüüd on neid asendanud Anton Bruckner.

Paavo Järvi tegutseb Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestri peadirigendina alates hooajast 2006/2007. Kaks aastat tagasi tegi ta orkestriga menuka Euroopa-reisi, esinedes Austrias, Sloveenias, Ungaris, Hollandis, Itaalias ja ka Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Selle juunikuu viimasel nädalal sõidab Paavo koos Frankfurdi orkestriga traditsiooniliselt avama Rheingau festivali.

Teatavasti tuleb Paavo avama septembris Tallinnas ka uut kontserdihooaega, nüüd aga enda uusima orkestriga Orchestre de Paris, kellega ta sel kuul lõpetab alles oma esimese hooaja. Pariisi orkestriga äratas ta tähelepanu ka oma äsjasel kontserdireisil Viinis, kus esines kolmel õhtul Musikvereinis. Kriitika meenutab, et viimati kuuldi Paavot Viinis Beethovenit juhatamas, siis orkestriks Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

http://www.epl.ee/artikkel/599146

Comments

Popular Posts