Tallinnas dirigeerivad Neeme, Paavo ja Kristjan Järvi

ERR uudised
Mari Rebane
01.09.2011
Algab kontserdihooaeg ja Tallinnas algab see üsna haruldasel moel: neljal õhtul näeb lausa kolme dirigenti Järvit oma orkestritega kuulajate meeli kosutamas.

Eesti Kontserdi hooaja avavad täna õhtul Paavo Järvi ja Pariisi Orkester (Orchestre de Paris), mille muusikaline juht on Järvi olnud nüüd aastapäevad. Stravinski ja Bartoki kõrval kõlab täna õhtul ka Arvo Pärdi looming, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"See on meelega tehtud, aga mitte ainult sellepärast, et me Tallinna tuleme orkestriga, vaid see lugu "Silhouettes", on kirjutatud sellele orkestrile, minule, on pühendatud sellele orkestrile ja minule. Selle esiettekanne oli sügisel ja Arvo oli seal ise kohal. Nüüd tuleb sellest Eesti esiettekanne," rääkis Paavo Järvi.

Kontserdijärje võtab homme õhtul üle Neeme Järvi, kes Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kunstilise juhina ka hooaja avab. Kavas on sihilikult klassikaline klassika, kui nii saab öelda - Villem Kapp, Robert Schumann ja Richard Strauss.

"Me peame hakkama mängima traditsioonilist head sümfoonilist muusikat, et orkester saaks omale repertuaari tagasi, et oleks Beethovenid, Brahmsid, Schumannid, Brucknerid, Mahlerid - sellised asjad, mida terve maailm mängib," ütles Neeme Järvi.

Et kaks Järvit satuvad samal ajal ühte linna, on juba piisavalt haruldane. Nädalavahetusel lisandub aga kolmaski, kui Kristjan Järvi tuleb Pärdi päevadega seoses Balti Noori Filharmoonikuid dirigeerima.

"Mulle see väga meeldib. Mulle meeldib, et esiteks näen ma oma vanemaid, näen oma venda, mida juhtub väga-väga harva, sest me oleme alati kusagil eri kohtades maailmas," ütles Paavo Järvi.

See võiks huvitav olla publikulegi - vaadata kaht põlvkonda Järvisid dirigeerimas ja neid võrrelda, usub Pariisi Orkestri dirigent. Järvid ise hindavad oma perekondlikku kokkusaamist väga ja seda mitmes mõttes.

"Kui me räägime, siis ikka väga tihti muusikast. Mitte ainult muusikast, aga see on selline teema, millest ei saa mööda kuidagi. Me oleme muusikud, ja muidugi, kui sul on selline isa, kellel on niivõrd palju kogemust - kuidas sa ei küsi midagi, kuidas sa ei võta sealt mingisugust nõuannet," rääkis Paavo Järvi.
http://uudised.err.ee/index.php?06233633

Comments

Popular Posts