Dirigent Paavo Järvi jätkab juhatamist Aasias

Kultuur.err.ee
Priit Kuusik
31.12.2014
Dirigent Paavo Järvi, kes veetis kontserte andes Lõuna-Koreas ja Jaapanis terve jõulukuu esimese poole, jätkab pärast lühemat jõulupuhkust taas esinemistega Aasias, nüüd Hiina Rahvavabariigis Shanghais.

Viimase, detsembri alguspoole kontserdireisi Aasias tegi Järvi oma saksa orkestri, Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie'ga, kelle kunstilise juhina ta alustas tööd juba 2004. aastal. Detsembri algul anti kolm kontserti Lõuna-Koreas ja seitse kontserti Jaapanis, kuhu Paavo Järvi oli planeerinud rohkesti ettekandeid Johannes Brahmsi loomingust.
Hiinas juhatab Paavo Järvi nüüd aga esmakordselt selle suure maa üht esindusorkestrit, ja kahe väga euroopaliku klassikalise kavaga.
Järvil on kaks kontserti Shanghai Sümfooniaorkestriga sealses Symphony Hallis. 27. detsembril on tal kavas Robert Schumanni „Overture, Scherzo und Finale", Johannes Brahmsi I klaverikontsert, solistiks poola virtuoos Krystian Zimerman, ja Dmitri Šostakovitši noorpõlveaegne I sümfoonia.
Huvitav on tähelepanek, et kuulus Chopini-interpreeet Krystian Zimerman tegi selle kontserdiga oma Hiina debüüdi, ja Paavo Järvi debüteeris nüüd Shanghai Sümfooniaorkestri ees – kahe nimeka Euroopa muusiku debüüt korraga! Krystian Zimerman jätkab oma Aasia turneed veel solistiülesastumistega koos Macau ja Bangkoki sümfooniaorkestritega.
31. detsembril, sisuliselt sealmail väga tähtsal uusaasta kontserdil, kõlavad Jean Sibeliuse poeem „Finlandia" ja Felix Mendelssohni kaunis Viiulikontsert, solistiks nimekas noor saksa viiuldaja Christian Tetzlaff, seejärel mängitakse Maurice Raveli lõbusat „Haneema" süiti ja lõpetuseks Igor Stravinski säravasulist „Tulilinnu" süiti 1919. aasta versioonis. Kontserdist tehakse teleotseülekanne. Niisuguse tulevärgiga lõpetab tunnustatud Eesti dirigent oma tänavuse sisuka muusika-aasta.
Hiinas käis Balti muusikafestivalil esinemas hiljuti ka meie muusikakollektiive, sh Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Aga novembris, alustades 31. oktoobril, tegi ka Paavo Järvi enda eelmise kontserdireisi Hiinasse, andes oma prantsuse orkestri Orchestre de Paris'ga siin kokku viis väga menukat kontserti. Nende hulgas mängiti samuti kaks kava Shanghai Symphony Hallis, ja siis oli peatähelepanu all tänavune tähtpäeva-aasta helilooja Richard Strauss.
Toimetas
Valner Valme

http://kultuur.err.ee/v/muusika/75e18f45-a6a6-4c4c-be8f-aca3c1d3bf68

Comments

Popular Posts