Paavo Järvi esines Hiinas, käsil on kontserdid Londoni orkestriga Philharmonia

Kultuuri Näo Raamat
Priit Kuusk
13/11/2014

Pariisi esindusorkester Orchestre de Paris käis oma Eesti peadirigendi Paavo Järvi juhatusel lõpetamas Pekingi Muusikafestivali Hiinas.
Paavo Järvi viis novembri algul oma Orchestre de Paris' kontserdireisile Hiina Rahvavabariiki, nüüd on tal juhatada aga kaks külaliskontserti Londoni kuulsa Philharmonia'ga.
Kontserdireis Hiinasse algas juba 31. oktoobril Pekingist Poly teatrist, kus anti maineka Pekingi Muusikafestivali lõppkontsert. 2. ja 3. novembril esineti kahe kontserdiga Shanghai Symphony Hallis, seejärel toimusid veel kontserdid 5. ja 7. novembril Wuhan Qintai kontserdihallis ning Chongqingi Ooperimajas. Neljal korral esitati reisil sama kava, aga et Shanghais oli ühes ja samas saalis kavandatud kaks kontserti, mängiti seal kahte erinevat prgrammi.
Nii avakavas kui kolmes ülejäänus kõlas vaid tänavuse tähtpäevahelilooja Richard Straussi (1864 - 1949) looming. Et meistri kolm olulist teost moodustasid ainsana külaliskava, kordudes neljal kontserdil, on rahvusvahelises praktikas üsna haruldane – nendeks Straussi teosteks olid sümfooniline poeem „Nõnda kõneles Zarathustra", „Burlesk" klaverile orkestriga ning süit ooperist „Roosikavaler", „Burleski" solistiks USA pianist Nicholas Angelich. Poleks vaja toonitada, et Paavo Järviga tulevad esinema alati väga kuulsad solistid.
Neli korda Hiinas esitatud Richard Straussi kava mängiti enne Paavo Järvi käe all Pariisis orkestri kodusaalis Salle Pleyelis ning see leidis märgatavat tähelepanu pealinna meedias.
Teine õhtu Shanghai Symphony Hallis sisaldas aga üleni prantsuse kava, nagu Pariisi orkestrile kohane – kõlasid nüüdisklassiku Henri Dutilleux' „Métaboles", Édouard Lalo Tšellokontsert, solistiks prantsuse noorema põlve muusik, Tšaikovski konkursi eripreemia omanik Xavier Phillips, siis Albert Rousseli Kolmas sümfoonia ning Maurice Raveli kuulus „La valse".
Hiinast tagasi, jõudis Paavo Järvi napilt kolme päeva jooksul ette valmistada uue kava Londoni tipporkestri Philharmonia Orchestra ees, kontsertideks 12. ja 13. novembril. Suure töökoormuse tõttu oma orkestritega juhatab Paavo külalisena harvemini, aga Philharmonia on kindlasti tema favoriitide hulgas, loomulikult orkestri enda kutsel.
Esimesel õhtul esineti Philharmonia'ga De Montfort Hallis Leicesteris, teine kontsert jõuab täna õhtul kuulajate ette orkestri residentsis Londoni Kuninglikus Festival Hallis. Neil kahel õhtul on ava- ja lõputeos samad – Franz Joseph Haydni Sümfoonia nr 82 („Karu") ning Carl Nielseni Esimene sümfoonia, eile esitas nende vahel Edward Elgari Tšellokontserti meilgi hiljuti Pärnu festivalil esinenud Steven Isserlis, täna mängib seal Beethoveni Viiulikontserti Viktoria Mullova.
Veel vaid paar päeva vahet, ning 17. ja 18. novembril dirigeerib Paavo Järvi juba Berliini Riigiooperi orkestrit Staatskapelle Berlin'i, kavas Olivier Messiaeni varajane sümfooniline poeem „Le Tombeau resplendissant", Wolfgang Amadeus Mozarti Klaverikontsert nr 17, kus solistiks on legendaarne portugallanna Maria João Pires, ning Robert Schumanni Esimene sümfoonia. Need kontserdid toimuvad Berliini Filharmoonia suures saalis.

http://kultuur.erpmusic.com/uudised/217-paavo-jaervi-esines-hiinas-kaesil-on-kontserdid-londoni-orkestriga-philharmonia

Comments

Popular Posts