Eesti Festivaliorkester meenutas ülesastumist BBC Promsil: nagu oleks tulnud spordivõistlusele!

kultuur.err.ee
Lisete Velt
4.09.2018

Klassikaraadio saate "Helikaja" hooaja esimene osa tegi tagasivaate märgilisele suvele Eesti muusikas. Suvele, mis viis Eesti Festivalirokestri Paavo Järvi juhatusel Pärnu Muusikafestivalilt otse Londonisse mainekale BBC Promsile ja sealt edasi sadamalinna Hamburgi, kus anti kontsert Euroopa ühes uusimas kontserdimajas Elbphilharmonies.


Klassikaraadio oli kohal nii Pärnus, Londonis kui Hamburgis ning tõi Pärnu Muusikafestivali ja debüüdi BBC Promsil raadio vahendusel koju kätte viimse noodini. Saates piilus Klassikaraadio Royal Albert Halli ja Elbphilharmonie lava taha, uuris muusikutelt, milline tunne oli astuda 6000 inimese ette Royal Albert Halli lavale ja mida tähendas õhtu BBC Promsil Eesti muusikale.

2009. aastast toimuv Pärnu Muusikafestival on kasvanud üheks oluliseimaks orkestrifestivaliks kogu Euroopas. Festival on oma kõrge taseme saavutanud tänu Neeme Järvi ja festivali kunstilise juhi Paavo Järvi suurele pühendumisele. 5.–11. augustini toimunud festivalil osales ligi 300 muusikut 20 riigist ning sai kuulda nii orkestrimuusikat, suurepäraseid soliste kui ka kammermuusikat.

Pärnu Muusikafestival lõppes traditsiooniliselt Eesti Festivaliorkestri ja Paavo Järvi kontserdiga. Täismajale antud kontserdil soleeris imelapsena kuulsaks saanud jaapani viiuldaja Midori. Pärnu kontserdimajas pakiti pillid kokku ja järgmiseks peatuseks sai Royal Albert Hall Londonis.

BBC Promsi näol on tegemist ühe suurima ja vanima klassikalise muusika festivaliga, mille algatas dirigent Henry Wood, kelle idee oli väärtmuusika esitlemine laiemale kuulajaskonnale mitteametlikus atmosfääris. Festival on jäänud truuks oma algsele eesmärgile esitada võimalikult erinevat muusikat võimalikult kõrgetasemelises ettekandes võimalikult suurele hulgale publikule ja võimalikult odava piletihinnaga. BBC Promsi kodusaal on suurejooneline Royal Albert Hall. Esimene Promsi kontsert toimus 10. augustil 1895.

13. augustil 2018 debüüteeris BBC Promsil Paavo Järvi juhatusel Eesti Festivaliorkester. Soleeris võluv gruusia päritolu pianist Kathia Buniatishvili. Kavas Arvo Pärdi kolmas sümfoonia, Edvard Griegi klaverikontsert a-moll ja Jean Sibeliuse viies sümfoonia.

Miks kutsuti mainekale BBC Promsile just Eesti Festivaliorkester? "Meil on selles mõttes hästi vedanud, et Pärnu Muusikafestivali nimi on millegi pärast väga tuntuks saanud väljaspool Eestit," ütles Paavo Järvi, kelle kunstilise juhtimisel all on festivalile omistatud EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) kvaliteedimärgis. "Siin on käinud mitmed tähtsad ajakirjanikud ja millegi pärast midagi hakkas neile silma. See entusiasm ja eluga asja juures olemine, musitseerimisrõõm ja huvitav formaat, et noored eestlased ja professionaalid väljaspool Eestit on koos," rääkis Paavo Järvi. "Meil on õnne olnud ennast hästi näidata nende ajakirjanike ees, kes suurtes lehtedes kirjutavad," lisas maestro.

Eesti Festivaliorkestri näol on tegemist orkestriga, kes ei mängi igapäevaselt koos. Millega seda kompenseerida? "Üks suur pluss selle orkestri juures on see, et kõik inimesed on siin välja valitud, nii et üldine tase on erakordselt kõrge. Sellise koosseisuga on võimalik teha selliseid asju, mida tavalise koosseisuga ei ole võimalik teha," ütles Järvi.

BBC Promsil Royal Albert Hallis ootas Eesti Festivaliorkestrit ja Paavo Järvit ees täismaja – enam kui 5000 kuulajat. Lisaks otseülekanne BBC Radio 3-s ja neljas välisriigis, nende hulgas vahendas raadiokuulajatele Eestis kontserti Klassikaraadio. Mõned päevad hiljem nägi eetrivalgust BBC üles võetud telesalvestus.

"Nagu oleks tulnud spordivõistlusele! Ei usu, et see võib olla klassikalise muusika kontsert, mis just algab!" kirjeldas Royal Albert Halli lavale astumist EFO tšellist Marius Järvi.

Royal Albert Hall tõi muusikutele ette ka ootamatusi. Näiteks löökpillimängija Madis Metsamarti ootasid ees tagurpidi timpanid. "Hetkega tuleb unustada kõik, mida sa tead, ja kogu oma automaatika tuleb lülitada ümber või kustutada," ütles Metsamart.

Eesti Festivaliorkestri ja Paavo Järvi kaks nädalat Pärnus, Londonis ja Hamburgis möödusid rahvusvahelise meedia tähelepanu all. Eesti muusika ja muusikud olid tähelepanu keskpunktis. Neist kirjutasid nii Frankfurter Allegemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, The Arts Desk, The Times kui ka The Guardian. Pärnu Muusikafestivali kontserdi salvestas Jaapani avalik-õiguslik televisioon NHK koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga.

"See on suur märk, mis on eesti muusikaajaloos nüüd maha pandud," tõdes kontsertide järel BBC Promsil ja Elbphilharmonies EFO löökpillimängija Heigo Rosin.

https://kultuur.err.ee/858664/eesti-festivaliorkester-meenutas-ulesastumist-bbc-promsil-nagu-oleks-tulnud-spordivoistlusele

Comments

Popular Posts