Paavo Järvi juhatab erilist orkestrit

Paavo Järvi juhatab erilist orkestrit
12.08.2005 00:01
Kristel Kossar, toimetaja

Dirigent Paavo Järvi toob järgmisel teisipä_eval esmakordselt Eesti kuulajate ette kammerorkestri Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, mille kunstiliseks juhiks ta möödunud aastal valiti. Järvit seob maailma kammerorkestrite paremikku kuuluva Saksa orkestriga aastatepikkune koostöö.

Eestisse jõuab Deutsche Kammerphilharmonie Bremen pärast edukaks osutunud Kanada ja USA tuuri, kus jõuti üles astuda kahel festivalil – Mostly Mozart festivalil New Yorgis ning Ravinia festivalil Chicagos. Enne esinemist dirigendi sünnimaal näevad kammerorkestrit kuulajad Vilniuses, samuti minnakse esinema Lätti ja Poola.

Ühised arusaamad

Tallinnas on kavas Ludwig van Beethoveni esimese ja neljanda sümfoonia kõrval helilooja romansid viiulile ja orkestrile, samuti Jean Sibeliuse humoreskid.

Paavo Järvi alustas orkestri juures tööd esmalt külalisdirigendina, teda vaimustas Beethoveni sümfooniate esitamine kammerkoosseisuga. «See on just õige orkester Beethoveni teoste ettekandmiseks – 35 inimest. Praegu mängitakse tema teoseid suure orkestriga, kuid helilooja eluajal kanti neid ette märgatavalt väiksema koosseisuga ning filigraansemalt, samuti teise tempoga,» kõneles Järvi.

«Olin dirigendina peaasjalikult kandnud ette suuri teoseid suurte sümfooniaorkestritega. Kuid tundsin puudust kammermuusikast, millega olin üles kasvanud – isa oli suur Mozarti ja Haydni loomingu austaja.»

«Sel orkestril on hoopis teistsugune tööstiil, mis sarnaneb pigem noorteorkestri omale,» iseloomustas Järvi, kelle sõnul muusikud ei mõtle, et on vaid osakesed suurest orkestrist, vaid pigem nii, et nad kõik paistavad silma.

Järvi hinnangul sobib see orkester esitama nii vana- kui nüüdismuusikat. «Väga oluline on leida endale orkestri näol partner, kes sinust aru saab. Nende arusaam muusikast on minu omaga väga sarnane.»

Pikaajaliseks huvitavaks projektiks peab dirigent plaani plaadistada Deutsche Kammerphilharmonie Bremeniga kõik Beethoveni sümfooniad. Juba on lindis seitsmes ja kaheksas sümfoonia, pärast esinemisi Eestis plaadistatakse kolmas ja neljas. Lisaks on Järvi nendega plaadile mänginud Igor Stravinski ja Richard Straussi loomingut.

20 aastat laval

Paavo Järvi debüütesinemisest 1985. aastal Trondheimis saab tänavu kakskümmend aastat. «Alguses on nii palju tundmatut repertuaari, et kui ka iga päev teed midagi uut, ei saa tehtud pooltki sellest, mida tahad. Stress on suur, palju tarvis õppida ja proove teha, samuti inimesi tundma õppida – kui orkestri ette astub kahekümneviiene poiss, olgu ta kui tahes geniaalne, ei saavuta ta puuduliku inimestetundmise tõttu eales sellist tulemust nagu hea vanem dirigent.»

Nüüd, kui Järvil on enda sõnul kogemusi rohkem, lubab ta hakata tasapisi külalisdirigeerimisi piirama. Seda enam, et koduorkestreid jagub: lisaks muusikadirektori ametile Cincinnati Sümfooniaorkestri juures saab Deutsche Kammerphilharmonie Bremeni kunstilisest juhist ning ERSO kunstilisest nõustajast varsti Frankfurdi Raadio sümfooniaorkestri peadirigent.

Kontsert
Deutsche Kammerphilharmonie Bremen
Dirigent Paavo Järvi
Solist Baiba Skride (viiul)
16.08 kell 19.00 Tallinnas
Estonia kontserdisaalis ja 17.08 kell 20.00 Pärnu kontserdimajas

Comments

Popular Posts