Uudised Paavo Järvi alustab aprillikuud esinemistega külalisdirigendina

Eesti Kontsert
Priit Kuusk
Aprill 2013

Dirigent Paavo Järvi esineb sel kuul rohkem külalisdirigendina, kui oma orkestrite ees – kontsertidega Inglismaal ning Berliinis, esimeses maineka Philharmonia Orchestra'ga Londonist, Berliinis seisab ta aga kuulsate Berliini Filharmoonikute ees filharmoonia suures saalis.
 Viimasel paaril-kolmel aastal on Paavo Järvi esinenud külalisdirigendina teiste orkestrite ees harva, sest tema kontserdiprogramm kokku kolme oma orkestriga on nii tihe, et ei võimalda mujale juhatama minna. Siiski on aprillikuu esipool siin huvitavaks erandiks.

3., 4. ja 6. aprillil ning veel 7. aprillil oli Paavo Järvi kutsutud esinema Londoni ühe mainekama, Philharmonia Orchestra ette, kelle peadirigendiks on Soome maestro Esa-Pekka Salonen. Ta mängis nendega kaks erinevat kava, kolmel esimesel päeval kena klassikalise programmi, kus kõlasid Franz Joseph Haydni Sümfoonia nr 85 („La Reine“) ning Inglismaal väga armastatud Jean Sibeliuse Sümfoonia nr 1. 3. ja 4. aprillil oli kavas ka Johannes Brahmsi Viiulikontsert, solistiks oli grusiinlanna Lisa Batiašvili. Ei unustata märkida, et Lisa mängib kunagi Joseph Joachimile kuulunud Stradivari viiulil. 6. aprillil oli kavas Haydni ja Sibeliuse vahel Ludwig van Beethoveni Klaverikontsert nr 1, solistiks samuti grusiinlannast muusik, pianist Khatia Buniatišvili. Kaks õhtut olid väljasõidukontserdid Bristoli Colston Halli ning Hampshire'i Basingstoke'i kuulsasse saali The Anvil, neljapäeval, 4. aprillil mängiti orkestri residentsis Londoni Kuninglikus Festival Hallis.

Paavo Järvi teine kava Philharmonia Orchestraga 7. aprillil toimus pühapäevases pärastlõunases sarjas samuti Festival Hallis, ja siin olid ettekandel Sibeliuse „Karjala süit“, Edvard Griegi Klaverikontsert ning Antonín Dvořáki Sümfoonia nr 7. Siingi oli solistiks grusiinlanna Khatia Buniatišvili.

Kontserdist Bristoli Colston Hallis on ilmunud 'Bachtracki' veebilehel 4. aprillil suurepärane arvustus, autoriks Alexandra Hamilton-Ayres, vt paavoproject.blogspot.com/2013/04/paavo-jarvi-lisa-batiashvili-and.html. Enne seda ilmutas 'Paavo Project' 3. aprillil pikema, väga huvitava intervjuu Paavo Järviga tema tööst kolme oma orkestriga, vt paavoproject.blogspot.com/2013/04/the-audience-is-almost-kind-of-family.html. Ja veebiajakiri ConcertClassics ilmutas 3. aprillil ka Alain Cochard'i arvustuse Paavo kontserdist 27. märtsil Orchestre de Paris' ees Pleyeli saalis.

Koguni kolmeks õhtuks on Paavo Järvi kutsutud juhatama Berliini Filharmoonia suurde saali – kontserdid Berliini Filharmoonikutega 11., 12. ja 13. aprillil, siin on kavas Beethoveni Sümfoonia nr 1, Paul Hindemithi Viiulikontsert, solistiks Frank Peter Zimmermann, ja Sibeliuse Sümfoonia nr 5. Kõik kolm kontserti on välja müüdud.

Alles kuu teisel poolel on Paavo Järvil võimalus tulla oma orkestrite juurde: Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestri ees esineb ta Alte Operis 18. ja 19. aprillil (kavas Grieg, Tšaikovski ja Nielsen) ning Orchestre de Paris'ga on tal järjekordsed kontserdid Pleyeli saalis Pariisis 23. ja 24. aprillil (Ravel, Sibelius, Brahms).

'Paavo Project' avaldas 3. aprillil ka Cincinnati muusikaajakirjaniku, kauaaegse Järvide tutvustaja ja toetaja ning palju kordi Eestis käinud Mary Ellyn Huttoni artikli tänavusuvisest Järvi Akadeemiast 12.- 24. juulil (registreerumise viimane kuupäev on 15. aprill) ja Järvi Festivalist 16.- 23. juulini Pärnus, kus tippkülaliseks on noor USA viiuldaja Hilary Hahn.

http://www.concert.ee/paavo-jarvi-alustab-aprillikuud-esinemistega-kulalisdirigendina

Comments

Popular Posts