Paavo Järvi dirigeerib juunis mitmel rahvusvahelisel festivalil

Kultuur.err.ee
Priit Kuusk
22/06/2014

Dirigent Paavo Järvil on juunikuu tavapäraselt pingeline – ta juhatab kuu jooksul kokku tosinat kontserti kolme erineva orkestri ees ja neljal maal, mõnedki neist kavadest kuuluvad mainekate rahvusvaheliste festivalide programmi.
Juunikuu esimesel nädalal dirigeeris Paavo Järvi oma endist Saksa orkestrit Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestrit (FRSO) ja viis orkestri kõigepealt välisreisile Tšehhimaale, lõpetama Ida-Euroopa üht mainekamat ja traditsiooniderikkamat festivali „Praha kevad“. See kontsert toimus 3. juunil Praha Smetana-nimelises saalis, kavas vaid kaks suurt klassikateost, Johannes Brahmsi Viiulikontsert kuulsa ameeriklanna Hilary Hahniga solistina ja Antonín Dvořáki VIII sümfoonia. Meenutagem, et läinud suvel esinesid Paavo ja Hilary koos ka Pärnu muusikafestivalil, ja see oli meile suur sündmus.
Tšehhimaalt tuldi tagasi kolmeks kontserdiks Saksamaale, tšehhi klassiku Dvořáki asemel mängiti aga Anton Bruckneri III sümfooniat 1889. aasta versioonis. Kõigil kolmel õhtul oli nüüdki Brahmsi Viiulikontserdi solistiks ameeriklaste viiulitäht Hilary Hahn. Kontserdid toimusid Dresdeni Riigiooperis (ehk Semperoperis) Dresdeni muusikafestivali programmis, seejärel Freiburgi Kontserdimajas ja Mannheimi kontserdisaalis Rosengartenis.
Paavo Järvi tihedasse töögraafikusse oma (või oma endiste) orkestritega ei mahu kuigi sageli esinemisi külalisdirigendina. Londoni kuulus orkester Philharmonia kuulub nende väheste valitute hulka, kus Paavo ikka aegajalt käib. 11.-13. juunil dirigeeris ta nende ees kolmel kontserdil ühte ja sama vene muusika kava: Mihhail Glinka avamäng „Ruslan ja Ljudmila“, Sergei Rahmaninovi III klaverikontsert (solistiks Kirill Gerstein) ja Dmitri Šostakovitši V sümfoonia. Kontserdipaikadeks olid Leicesteri Montfort Hall, Londoni Royal Festival Hall ning Canterbury Marlow Theatre.
Selle kuu esimene töö oma praeguse orkestriga möödus Paavo Järvil just Pariisis. 18. ja 19. juunil oli Orchestre de Paris' kavas orkestri residentsis Salle Pleyelis üleni Ludwig van Beethoven: avamäng „Leonore“ nr 3, tema viiulikontserdi klaveriversioon (solistiks soomlane Olli Mustonen) ning VII sümfoonia. 21. VI mängis orkester üheosalise kava Pariisis muusikafestivalil Louvre'i püramiidis, ettekandel Beethoveni „Leonore“ nr 3 ja Modest Mussorgski „Pildid näituselt“ Maurice Raveli orkestratsioonis, sama teos, mida päev varem dirigeeris ERSO ees Suure-Jaani festivalil Olari Elts. Teatavasti on Mussorgski teose „piltidest“ vähemalt paar pärit just Prantsusmaalt.
Juunikuu lõpus seisab Paavo veelkord Frankfurti RSO ees, ta viib orkestri 28. ja 29. juunil avama Rheingau muusikafestivali Saksamaal, läbinisti Felix Mendelssohni kavas kõlavad Eberbachi kloostri basiilikas kontsertavamäng „Kaunis Melusine“,
seejärel I sümfoonia ning siis võluv „Suveöö unenäo“ muusika, mille avamängu komponeeris imelapsest autor juba 17-aastasena. Solistideks on Golda Schultz (sopran) ja Miah Persson (sopran), kaasa teeb aga ka Eesti Filharmoonia Kammerkoori naiskoosseis. Seekordne avakava pühendatakse William Shakespeare'i 450. sünniaastapäevale. Kontserdid on sündmusena publiku poolt väga oodatud, Paavo on seal juhatanud aastaid festivali avaõhtuid, ja sageli ka lõppkontserti. 29. juuni kontserti on võimalik otse (kell 19) ja hiljem salvestatuna näha ka Arte TV veebilehelt aadressil .
Toimetas
Tõnu Pedaru
http://kultuur.err.ee/v/muusika/70ee9113-b5e7-4b83-8f7e-8b42002739e9

Comments

Popular Posts