Dirigent Paavo Järvi juhatab sellel kuul Ühendriikides ja Jaapanis

Kultuur.erpmusic.com
Priit Kuusk
7/2/2015

Dirigent Paavo Järvi tegutseb veebruarikuul oma ühe endise ja ühe tulevase orkestri ees, juhatades kontserte Cincinnatis ja Tōkyōs.
Kuu algul töötas ta juba Cincinnati Sümfooniaorkestriga, valmistudes kontsertideks veebruari lõpul.
Mõni päev tagasi algas Paavo Järvi kolme nädalat ja kolme erinevat kava hõlmav töö tema peatse orkestriga Tōkyōs, see on Jaapani rahvusraadio NHK Symphony Orchestra, mille peadirigendi ametis alustab Järvi järgmise hooaja algusest. Ta toob Tōkyōsse parimat Euroopa muusikapärandist.
Selle sarja avakontsert toimub täna, 7 . veebruaril NHK kontserdihallis Tōkyōs, kordusega homme samas: Edward Elgari Tšellokontsert e-moll op. 85, solistiks ameeriklanna Alisa Weilerstein, ning Gustav Mahleri Sümfoonia nr 1 D-duur, alapealkirjaga „Titaan".
Nädala pärast, 13. ja 14. veebruaril juhatab Järvi samas NHK sümfooniaorkestri teist kava, millel kõlavad Jean Sibeliuse Viiulikontsert d-moll op. 47 ning Dmitri Šostakovitši Sümfoonia nr 5 d-moll op. 47. On huvitav, et mõlemad teosed kannavad oopusenumbrit 47. Sibeliuse solistiks on 32-aastane jaapanlanna, Genua Paganini konkursi esimene võitja Jaapanist ja noorim, 16-aastane võitnu (1999) Sayaka Shoji.
Kolmas jaapani kava tuleb nüüd publiku ette NHK SO ettekandes ja Paavo Järvi käe all ka Tōkyōst väljaspool, kontserdid toimuvad 18. ja 19. veebruaril Tōkyō Suntory Hallis, 21. veebruaril Yokohama Minato Mirai Hallis ning 22. veebruaril Nagoya Aichi kunstidekeskuses. Selles programmis on vaid Richard Strauss ja Mozart: R. Straussi sümfoonilised poeemid „Don Juan" op. 20 ja „Kangelase elu" op. 40, nende vahel Wolfgang Amadeus Mozarti Klaverikontsert nr 25 C-duur K 503, solistiks Piotr Anderszewski.
Pärast Jaapanit sõidab Paavo kohe Ühendriikidesse, et ette valmistada ja välja tuua 27. ja 28. veebruaril kava Cincinnati Sümfooniaorkestriga sealses Music Hallis, ettekandel süit Carl Nielseni muusikast draamale „Aladdin", Ferenc Liszti Klaverikontsert nr 2, solistiks grusiinlanna Khatia Buniatishvili, ning Dmitri Šostakovitši Sümfoonia nr 1 f-moll op. 10.
Märtsikuu algul dirigeerib Paavo Järvi taas oma teist varasemat orkestrit, Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestrit Saksamaal ning jõuab siis ringiga tagasi juhatama oma Orchestre de Paris' juurde.
http://kultuur.erpmusic.com/uudised/262-dirigent-paavo-jaervi-juhatab-sellel-kuul-uehendriikides-ja-jaapanis

Comments

Popular Posts