Paavo Järvi dirigeerib kuulsal Istanbuli rahvusvahelisel muusikafestivalil

kultuur.err.ee
25/06/15
Priit Kuusk


Dirigent Paavo Järvi ja tema orkester Deutsche Kammerphilharmonie Bremenist on kutsutud esinema kuulsale rahvusvahelisele muusikafestivalile Türgis Istanbulis, kus esinemas on tänavu palju kuulsusi.

Istanbuli rahvusvahelist muusikafestivali peetakse nüüd 43. korda. Selle avakontserdi andis 31. mail Borusani Istanbuli Filharmooniaorkester peadirigent Sascha Goetzeli juhatusel ning pidustused lõpetatakse 29. juunil.

Paavo Järvi ja Deutsche Kammephilharmonie Bremen esinevad Istanbulis Hagia Eirene muuseum-katedraalis korraldajate soovil kahe erineva kavaga Brahmsi loomingust 24. ja 25. juunil.

Esimesel õhtul mängiti Paavo Järvi käe all Johannes Brahmsi Viiulikontserti, kus solistiks oli nimekas saksa muusik Christian Tetzlaff, ja helilooja Esimest sümfooniat. Teises kavas on samuti Brahms, ettekandel tema Teine klaverikontsert ning Neljas sümfoonia. Teise kava solistiks on sakslaste keskmise põlvkonna tuntumaid pianiste Lars Vogt. Mõlemad muusikud on olnud Paavo Järvi sagedasteks solistideks paljudel maadel ja mitmete orkestrite ees.

Deutsche Kammephilharmonie Bremen, kelle peadirigendiks on Paavo Järvi juba alates 2004. aastast, on valitud 43. Istanbuli festivali resideerivaks külalisorkestriks.

Tänavuste esinejate hulgas on palju väga tuntud muusikuid ja kollektiive: Gidon Kremer ja Kremerata Baltica, Franz Liszt Chamber Orchestra, Berliini Filharmoonikute 12 tšellisti, The New Dutch Academy, Alliage Quintet, Quarteto Casals, Moskva Solistid Juri Bašmetiga, pianistid Angela Hewitt, Boris Berezovski ja Türgi kuulsaim Fazil Say, kes teeb teoks oma neljaosalise Mozarti-maratoni, noorte tippmuusikute trio, kus mängivad viiuldaja Patricia Kopatchinskaja, tšellist Sol Gabetta ja pianist Polina Leschenko jmt. Festival on tellinud kaks uusteost, millest ühe autoriks on armeenia maestro Tigran Mansurjan. Kontsertidele eelnevad põhjalikud tutvustavad vestlused.

Festival annab välja ka kaht muusikapreemiat silmapaistvatele muusikutele ja muusikategelastele. Esimese neist vääris muusikateadlane ja -pedagoog professor Filiz Ali oma enam kui pool sajandit kestnud tegevuse eet. Elutöö auhinna sai Borodini Kvartett, kes tänavu tähistab oma asutamise 70. aastapäeva.

27. juunil jätkab Deutsche Kammerphilharmonie esinemisi Järvi käe all Mecklenburg-Vorpommerni festivalil Saksamaal Redefinis, kus ettekandele tulevad Felix Mendelssohn Bartholdy Viiulikontsert, solistiks briti viiuldaja Daniel Hope, ja Johannes Brahmsi IV sümfoonia.

Toimetanud Valner Valme




Comments

Popular Posts