Sunday, August 27, 2017

The Järvi Connection


klara.be
Mark Janssens
17.08.2017

Estland is het land van de familie Järvi. Vader Neeme viert er op het festival van Pärnu z'n 80ste verjaardag en zoon Paavo speelt met het festivalorkest nu vrijdag het slotconcert. Met dat orkest komt hij in januari 2018 ook naar Brussel. Bekijk hier enkele impressies van het bezoek dat Mark Janssens bracht aan de familie Järvi. Dit najaar hoort en ziet u meer hier op onze site en in het namiddagprogramma Maestro.


Neeme Järvi maakte honderden opnames en dirigeerde over heel de wereld. En de 80-jarige Est weet van geen ophouden, ookal is de gezondheid soms een beetje wankel. Järvi is een enthousiaste verteller en een beminnelijke man. Over zijn studentenjaren is hij lyrisch. In de toenmalige Sovjet-Unie stond het muziekonderwijs op een hoog niveau, en in de jaren van Nikita Chroesjtsjov betekende de politieke dooi ook dat er meer culturele openheid was. Dus zag de jonge Järvi iemand als Leonard Bernstein in concert in Moscou. Een hele belevenis voor hem. De vader van Neeme was ook dirigent, en z'n twee zonen hebben dat voorbeeld gevolgd : Paavo en Kristjan. Paavo wordt de nieuwe chef van het Tonhalle orkest in Zürich, Kristjan is de baas van het radio symfonie orkest van Leipzig. Beide zonen Järvi brachten een deel van hun jeugd door in de States waar vader Neeme 15 jaar lang het orkest van Detroit zou leiden. Maar wie zijn de favoriete componisten van Neeme? En wat betekent voor hem 'dirigeren'? Heeft hij goede raad voor jonge mannen en vrouwen die in dat vak willen stappen? U hoort het in een speciale Neeme Järvi-week in Maestro, vanaf maandag 9 oktober.
Paavo Järvi is de oudste zoon van Neeme en zelf een gevierde dirigent. In 2010 richtten vader en zoon Järvi aan de kust van Estland, in Pärnu, een muziekfestival op. Een open festival waar iedereen ook welkom is tijdens repetities. Het festival heeft een eigen orkest met daarin musici uit de beste Europese orkesten en veel jong talent. De Pärnu Academy probeert deze jonge mensen op een boeiende en intense manier ervaring en wijsheid bij te brengen. Paavo Järvi komt met dit orkest naar Bozar in Brussel, op 18 januari, en ze brengen er muziek van o.a. Arvo Pärt en Dmitri Shostakovich. Estland viert z'n 100ste verjaardag, en we zullen het geweten hebben. Paavo Järvi is artiest van de week in Maestro, vanaf maandag 15 januari 2018. Mark Janssens kon hem ontmoeten en hun gesprek hoort u in die week.

No comments: