Paavo Järvi abikaasa Tatjanaga Foto: Kristjan Lepp
Vaata kõiki pilte »



October 20, 2008
Autor: Paavo Kangur
Grammy auhinnaga pärjatud dirigent PAAVO JÄRVI on abielus kauni venelannaga, kasvatab kahte tütart ja kogub veine. Paavo juhatab USAs Cincinnati sümfooniaorkestrit. 2010. aastal usaldatakse mehele aga Orchestre de Paris, mis teeb temast maailma tipp-10sse kuuluva dirigendi.
Istun Eesti Riikliku Sümfoonia Orkestri (ERSO) tagasihoidlikus büroos. Paavo Järvi kontserdini on jäänud kaks päeva. Mööda läheb Austraalias karjääri teinud dirigent Arvo Volmer. Küsin temalt, mis on Eesti dirigentide saladus.
«Me esindame kõik veidi Peterburi koolkonda, meil on oskused ja me saame ka aru, et väikses Eestis ei ole mõtet omavahel konkureerida,» sõnab Volmer.
Paavo Järvi (45) on küll õppinud Los Angelese Filharmoonia Instituudis Leonard Bernsteini käe all, kuid ta isa Neeme Järvi (71), pikaaegne ERSO peadirigent on Peterburi koolkonna esindaja ja Jevgeni Mravinski õpilane.
1980. aasta alguses lahkus Järvide perekond Ameerikasse. Nad kasutasid ära pragu Afganistani sõja puhkemise järel ja Moskva olümpiamängude eel veidi lotendama kippunud raudses eesriides.
Läksid 17aastaselt Ameerikasse. Harjusid kiiresti?
Aastaid ei harjunud. Me oskasime ainult eesti ja vene keelt. Koolis võeti mulle ja õele Marikale inglise keele õpetaja. Väga raske on, kui sa kedagi ei tunne ja ka eluviisi ei tea. Me olime teistmoodi, väikesest Eestist. Iga elementaarne detail oli uus: pitsa, hiina toit, riided.
Eestist lahkumine oli loomulikult vanemate otsus. Sellises vanuses tahad ikka Ameerikasse minna, kui sa ei kujuta ette, mis elu ees ootab. Neil oli õnneks suur tutvusringkond ees. Isa oli Metropolitan Operas dirigeerinud ja ta oli muusikute ringis tuntud inimene. Tõenäoliselt tuntumaid eestlasi tol ajal.
Kui ma tagasi vaatan, siis mõistan, kui raske võis olla see pööre vanematele ja mis võisid olla tagajärjed, kui neid ei oleks välja lubatud. Siis oleks nad võinud väga palju kaotada.
Edasi loe artiklit ajakirja Kroonika paberversioonist
Kroonika 21.10.2008 »

Comments

Popular Posts