Skip to main content

Dirigent Paavo Järvi on pälvinud Prantsuse kõrge autasu

Eesti Päevaleht
17.november, 2011
Priit Kuusik
Dirigent Paavo Järvi on pälvinud Prantsuse kõrge autasu Rauno Volmar (EPL arhiiv)

L'Orchestre de Paris' peadirigent teist hooaega Paavo Järvi on teenete eest Prantsusmaa muusikaelus ja prantsuse muusika tutvustajana saanud autasuks Prantsuse vabariigi kunstide ja kirjanduse ordeni.

Maineka tunnustuse ametlik nimetus on „Chevalier de l'Ordre des Arts et des Letters“ ja seda annab välja Prantsuse vabariigi kultuuri- ja kommunikatsiooni ministeerium. Ordeni tunnistusele on alla kirjutanud kultuuri- ja kommunikatsiooniminister Frédéric Mitterand.

Nagu esimene hooaeg, on ka teine hooaeg olnud Paavole koos Pariisi orkestriga väga sisukas. Paavo Järvi on aastal 2011 juhatanud orkestri ees siiani juba 33(!) kontserti, sh viinud muusikud kuue kontserdiga Hispaania reisile, kevadel kolme kavaga Viini Musikvereini „Kuldsesse saali“, pärast Austriasse Grafeneggi festivalile ja seejärel 1. septembril Tallinna avama meie hooaega. 12.-13. oktoobril tegi orkester kaasa Pariisis festivalil „Estonie tonique“, mängides Salle Pleyelis Eduard Tubina Sümfooniat nr 11.


Prantsuse muusikast on Paavo Järvi orkestriga mänginud tänavu 11 teost Berliozilt, samuti on kavades olnud Fauré, Ravel, Franck, Duruflé, Saint-Saėns, Messiaen ja Thierry Escaich.

Septembris ilmus teise CD-na Paavo Järvilt Orchestre de Paris' peadirigendina Gabriel Fauré autoriplaat, millel on peateoseks Fauré kuulus „Requiem“, samas veel „Pavane“, „Elégie“ ja teisigi teoseid. Koos orkestri kooriga on solistideks Matthias Goerne, Philippe Jaroussky ning orkestri kontsertmeister Eric Picard. Plaadikava mängiti kahel õhtul avalikult ka Salle Pleyelis.

Nüüd on Orchestre de Paris'l ees Järvi käe all pikk kontserdireis Aasiasse. N.ö lahkumiskontserdid on kodusaalis juba toimunud 9. ja 10. novembril, kus oli kavades viis reisil esitatavat teost. Ärasõit Jaapanisse toimub 18. novembril.

Jaapanis algavad kontserdid 19. novembril Tokyos NHK Hall'is, järgmised on vahepeal Yokohamas, Fukuokas, Kyotos ja Miyazakis, seejärel taas Tokyos Suntory Hall'is 26. ja 27. novembril. 30. novembril mängib Pariisi orkester Hiinas, Beijingis, kontserdipaigaks on Rahvuslik Etenduskunstide Keskus, 2. ja 3. detsembril antakse viimased kontserdid Lõuna-Koreas, Seouli Arts Centeris.

Kontserdireisi repertuaaris on muusika heliloojatelt, nagu Berlioz, Bizet, Debussy, Dukas, Franck, Mendelssohn, Messiaen, Ravel, Schumann ja Stravinski. Solistidena esinevad pianistid David Fray, Kun Woo Paik, Dang Thai Son, viiuldaja Akiko Suwanai ning orkestri omad esiklarnetistid Philippe Berrod ja Pascal Moragučs.

Juba detsembri esimese nädala lõpul sõidab Paavo Järvi Frankfurti Raadio orkestriga esinema Berliini Filharmoonia suurde saali.

http://www.epl.ee/news/online/dirigent-paavo-jarvi-on-palvinud-prantsuse-korge-autasu.d?id=61744090

Comments

Popular Posts