Stalini ülistamine kohutas Narva kooripoiste vanemaid


Ohtuleht
Toimetas Sander Silm
19. aprill 2012
Foto: Aldo Luud

Et Narva poistekoor saaks homme Estonias esitada Dmitri Šostakovitši Stalinit ülistavat kantaati ja oratooriumi, tuli dirigent Paavo Järvil allkirjastada dokument, milles kinnitas, et tegu on puhtalt kunsti, mitte poliitilise propagandaga.

Estonia kontserdisaali laval esitab ERSO, Eesti Kontsertkoor ja Narva Koorikooli poistekoor Šostakovitši kantaati "Meie kodumaa kohal särab päike", oratooriumi "Laul metsadest" ning poeemi "Stepan Razini hukkamine", kirjutas Postimees.
Paavo Järvi sõnul palusid Narva poistekoori juhid kirjutada dirigendil tõend või dokument selleks, et koorijuhte ei hakataks süüdistama Eesti-vastases poliitilises propagandas.
"Šostakovitšil on sõnad Leninist ja Stalinist, parteist. See kõik on meile väga tuntud teema, aga nad kartsid, et neid võidakse hakata pärast süüdistama mingisuguses Eesti vastases või nõukogude poliitilise propaganda ajamises. Ma ütlesin, loomulikult, see ju Šostakovitši kirjutatud, see pole propaganda, vaid kunst. Aga see [hirm] näitab, kui lähedal me sellele ajastule oleme ja kui värsked need haavad on," rääkis Järvi.

http://www.ohtuleht.ee/473555

Comments

Popular Posts