Järvi festivalile tuleb klaverivirtuoos Alexander Toradze

Err.ee
Tiiu Laks
02/04/2014
14.-20. juulini toimuva Rahvesuvahelisele Pärnu Muusikafestivali Järvi Akadeemia kuulsate muusikute nimekirja lisandub rahvusvaheliselt väga kõrgelt hinnatud pianist Alexander Toradze.
Alexander Toradze esineb 15. juulil Pärnu Kontserdimajas, mil laval on ka Riga Sinfonietta ning dirigeerib Paavo Järvi. Esitusele tuleb Dmitri Šostakovitši 1. klaverikontsert.
Alexander Toradze on romantilise klaverirepertuaari meisterlik virtuoos. Teda iseloomustab teoste ebatavaline tõlgendus, sügavalt poeetiline lüürilisus ja intensiivselt emotsionaalne ja kaasahaarav esituslaad. Oma tegevusega on tal põhjust ennast pidada vene suurte pianistide liini jätkajaks.
Hiljuti on Toradze teinud koostööd näiteks Rootsi Raadio Sümfooniaorkestri, Tšehhi Filharmoonikute, Orchestre National de France’i, Pacificu, Montreali ja Londoni Sümfooniaorkestritega, BBC ja Dresdeni Filharmoonikutega,Toronto, Seattle’i Sümfooniaorkestritega ning Londoni Filharmoonikutega. 2012. aastal andsid plaadifirma Pan ja Hessischer Ringhääling välja kõrgelt hinnatud albumi, millel Toradze esitab Šostakovitši Klaverikontserte koostöös Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestri ning dirigent Paavo Järviga.
Toradze salvestus Prokofjevi Klaverikontsertidest koostöös Marinski teatri orkestri ja dirigent Valeri Gergijeviga on leidnud kriitikute poolt tunnustatud äramärkimist. Rahvusvaheline ajakiri Piano Quarterly hindas Toradze Prokofjevi Kolmanda klaverikontserdi interpretatsiooni 70 valitud albumi seas ajalooliselt parimaks salvestuseks. Tunnustatud salvestuste seas on veel Skrjabini “Prometheus” koostöös Marinski orkestri ja dirigent Valeri Gergijeviga ning Angel/EMI plaadifirma all ilmunud sooloalbum, millel kõlavad Mussorski, Stravinski, Raveli ja Prokofjevi teosed.
Toradze esineb regulaarselt mitmetel suvefestivalidel, sealhulgas Salzburgis, Peterburi Valgetel öödel, Londoni BBC PROMSi kontsertidel, Edinburghʼis, Rotterdamis, Mikkelis, Saratogas ja Ravinias.
Toradze on sündinud 1952. aastal Tbilisis Gruusias. Ta on lõpetanud Moskva Tšaikovski nimelise konservatooriumi, kus ta ka professoriks sai. 1983. aastal asus ta alaliselt elama USA-sse. 1991. aastal määrati ta Indiana South Bendi ülikooli Martin Endowedi klaveri õppetooli professoriks, kus ta pani aluse unikaalsete meetoditega õpikeskkonnale. Toradze klaveristuudio rahvuseline liikmeskond on pälvinud kriitikute positiivset tähelepanu.
Toimetas
Tiiu Laks
http://kultuur.err.ee/v/muusika/73ad8094-6379-4f92-a82a-c9f88e04a72c

Comments

Popular Posts