Pärnu muusikafestivalil osaleb tänavu rekordarv muusikuid

Good News


12. juulil algab Pärnus muusikafestival, mis toob tänavu kokku üle 350 muusiku. Kõrgetasemelist kontserdiprogrammi, mida BBC nimetas sel aastal Euroopa parimate klassikalise muusika festivalide hulka, dirigeerivad Neeme Järvi, Paavo Järvi ja Kristjan Järvi.

Rahvusvaheliselt tunnustatud kollektiividest astuvad muusikafestivalil üles Läti kammerorkester Sinfonietta Rīga Neeme Järvi dirigeerimisel, Baltic Sea Philharmonic ja dirigent Kristjan Järvi ning Eesti Festivaliorkester koos dirigent Paavo Järviga. Viimane valmistub lisaks kontserttegevusele Pärnus ka augustis algavaks Euroopa turneeks ning salvestab uut plaadimaterjali.

„Maailmaklassika kõrval on Pärnu muusikafestivalil olulisel kohal ka Eesti autorite looming. Samuti jätkab festival traditsiooni tuua igal suvel Pärnus maailmaesiettekandele üks uus teos Eesti heliloojalt. Sel aastal alustab kodupubliku ees teekonda maailma kontserdilavale Jüri Reinvere uudisteos „Narride laev” („On the Ship of Fools”), mis on kirjutatud festivali tellimusel ning mille me ka Pärnus plaadile salvestame,” räägib Pärnu muusikafestivali kunstiline nõustaja Paavo Järvi.

„Rekordiline festivalil osalevate muusikute arv annab märku, et Euroopa kultuurielu on pärast vahepealset sunnitud pausi taas õitsele puhkenud. Paljud, kes varem käinud, tulevad siia sel suvel tagasi. Pärnu on koht, kus nii laval kui ka mujal luuakse muusikute vahel uusi sõprussuhteid; siin on muusikaline kohtumispaik, mis külvab seemneid tulevastele põlvkondadele,” sõnab Paavo Järvi.

Tippklassi solistid, kes sel aastal Pärnu muusikafestivalil esmakordselt osalevad, on legendaarne Iisraeli-Ameerika viiuldaja ja vioolamängija Pinchas Zuckerman, Kanada tšellist Amanda Forsythe, Eesti sopran Mirjam Mesak, Prantsuse oboemängija François Leleux ja Türgi pianisti Fazıl Say. Varem festivalil käinud maailmanimega muusikutest on Pärnus taas solistina laval pianist Zee Zee ja klarnetist Matthew Hunt. Nende kõrval on lavalaudadel arvukalt Eesti muusikuid, kes astuvad üles nii solistidena kui ka kammerkoosseisudes: Theodor Sink, Triin Ruubel, Marcel Johannes Kits, Andres Kaljuste, Paula Ernesaks, Hanna-Liina Võsa, Sandra Uusberg, Erkki Otsman, Oliver Kuusik, Elina Nechajeva, Robert Traksmann, Katariina Maria Kits, Kaija Lukas, Leho Karin jpt.

Kolm Eesti noort dirigenti Arp Eerik Reindla, Kasper Joel Nõgene ja Valle-Rasmus Roots osalevad sel aastal Pärnu muusikafestivali Järvi Akadeemia noorte muusikute haridusprogrammis. Neid näeb festivalil kontserte juhatamas kõrvuti teiste tulevikulootustega Euroopast. „Järvi Akadeemia on näidanud end tõelise dirigentide kasvulavana, siin on osalenud nii mõnigi täna maailma suurtel lavadel karjääri tegev uue põlvkonna dirigent. Kursust juhendavad Neeme Järvi, Paavo Järvi, Kristjan Järvi ja Leonid Grin,” ütleb Pärnu muusikafestivali tegevjuht Kristjan Hallik.

https://eestielu.goodnews.ee/parnu-muusikafestivalil-osaleb-tanavu-rekordarv-muusikuid/?fbclid=IwAR2BwO4h-5OBNL1GtdhwyFxfRjLJ_313WhOc68UpMhP5Ic4f0ZG3KZB7MdA_aem_AVEtyh-ETUik568gbagLhG3yPr6pUeAkmDX9P7Q4FRoNMqjIBe-IBnmDGAjsIBf6bG4

Comments

Popular Posts