Paavo Järvi juhatab juunis oma orkestreid Frankfurtis ja Pariisis

Eesti Päevaleht
Priit Kuusik
25.06. 2011

Dirigent Paavo Järvi seisab lõppema hakkaval kuul oma Frankfurti ja Pariisi orkestrite ees, andes juunis kokku kümme kontserti.

Kümnest kontserdist koguni kaheksal dirigeerib Paavo Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestrit, pakkudes kuulajaile mitu erinevat programmi.

6.- 8. juunil viis Paavo Frankfurti orkestri Itaaliasse Bolognasse, Torinosse ja Bergamosse. Kõikjal oli kavas Dmitri Šostakovitši Viiulikontsert nr 2 suurepärase noore hollandlanna Janine Janseniga solistina, selle kõrval kaks grandioosset sümfooniat, Gustav Mahleri Sümfoonia nr 5 ja Anton Bruckneri Sümfoonia nr 2. Seejärel kontserdid Weilburgis (10. juunil) ning kodulinnas Frankfurtis Alte Operis (16.- 17. juunil), ka siin Janine Jansen sama viiulikontserdi solistina, kavas veel Joseph Haydn, Mihhail Glinka ja Pjotr Tšaikovski.

21. juunil ja meie jaaniõhtul dirigeeris Paavo Pariisis kuulsas Pleyeli saalis Orchestre de Paris'd, mil oli mitu teost kavas Robert Schumanni loomingust ning Clara Haskili konkursi Šveitsis võitnud noor viinlane Till Fellner Ludwig van Beethoveni Esimese klaverikontserdi solistiks. Alles möödunud aastal lõpetas Till Fellner kontserdimaratoni Beethoveni kõigi 32 klaverisonaadi ettekannetega Viinis, Pariisis, Londonis, New Yorgis ja Tokyos, millele tal oli kulunud kolm aastat.

25. ja 26. juunil reisib Paavo Järvi koos Frankfurti orkestriga Saksamaal avama Rheingau muusikafestivali, kuhu orkester on traditsiooniliselt igal aastal kutsutud nii ava- kui lõppkontsertidega. Kahel avaõhtul Eberbachi kloostri basiilikas mängitakse sama kava: Alban Bergi orkestrilaulude tsükkel „Seitse varajast laulu“ ning Gustav Mahleri Sümfoonia nr 5. Uusviini klassiku Alban Bergi laulude solistiks on lätlaste tipplauljatar metsosopran Elīna Garanča. Kuni 27. augustini kestvatele pidustustele tuleb palju kuulsaid interpreete, soliste, kammeransambleid ja orkestreid.

Juulikuu esimesel nädalal sõidab Paavo Järvi oma kolmanda orkestri, Deutsche Kammerphilharmonie'ga Bremenist üheks õhtuks kontserdiga Rooma. Seejärel esinetakse koos aga „Valgete ööde“ festivalil Peterburis Valeri Gergievi kutsel, mil kavas on kõik Robert Schumanni neli sümfooniat. Alles siis saabub Paavole umbes kuu aega kestev kontsertidest vaba hingetõmbeaeg.
http://www.epl.ee/artikkel/599870#lower_vote

Comments

Popular Posts