Paavo Järvi viis Pariisi orkestri Viini kuulsasse Musikvereini

Eesti Päevaleht
Priit Kuusk
31. mai 2011

Dirigent Paavo Järvi viis oma uue orkestri, Orchestre de Paris´ esimesele kaalukamale kontserdireisile Viini, esinema Musikvereini kuulsas „Kuldses saalis“.

Orchestre de Paris mängis Musikvereini suures saalis järjest kolmel õhtul, 28. - 30. mail, esitades kuulajatele kolm erinevat kava. 18., 19. ja 25. mail tutvustas orkester neid teoseid ka Pariisis oma residentsis Salle Pleyelis.

Avateoseks „Kuldses saalis“ 28. mail oli Eesti peadirigent valinud Johannes Brahmsi Klaverikontserdi nr 2, kus solistiks oli suurepärane norra virtuoos Leif Ove Andsnes. Teise teosena oli kavas ín Dvořáki Sümfoonia nr 7. Selle kava mängis Orchestre de Paris 25. mail ka oma kodusaalis.

29. mail tutvustati Viinis menukat prantsuse nüüdisheliloojat ja organisti Thierry Escaich'i: ta soleeris oma oreliteoses orkestriga „La barque solaire“ („Üksik pargas“) ning tegi kaasa kontserdi lõpul Camille Saint-Saënsi orelisümfoonia (Sümfoonia nr 3) ettekandel. Vahepeal, esimese osa teise teosena kõlas řáki Tšellokontsert, solistiks prantslaste enda noor tipptšellist Gautier Capuçon.

Viimasel õhtul eile oli Edvard Griegi Klaverikontserdi solistiks Viinis elav Venemaalt pärit pianist Elisabeth Leonskaja. Kontserdi alustuseks mängis orkester prantslaste klassiku Hector Berliozi avamäng „Korsaar“. Musikvereini sarja viimaseks suurteoseks jäi eile Jean Sibeliuse üks populaarsemaid sümfooniaid Sümfoonia nr 5.

Ajakirjanduses teatatakse, et Orchestre de Paris on aukülaliseks telekanali Mezzo programmides 28. maist kuni 27. juulini, mil antakse eetrisse orkestri hooajal 2010/2011 salvestatud seitse kontserti (koos tavapäraste kordustega), sh alates 8. juulist ka Paavo avakontsert orkestri peadirigendina 15. septembril Eesti Rahvusmeeskoori kaastegevusel ning alates 11. juulist kontsert, kus Paavo tõi mailmaesiettekandele Arvo Pärdi uusteose „Silhouette“.

Meenutagem, et Musikvereini „Kuldses saalis“ on dirigentidest Järvidest kõige enam juhatanud noorim Kristjan Järvi, see oli ajal, mil ta tegutses Alam-Austria Tonkünstler-Orchesteri peadirigendina. Ja kuigi Euroopaski avanevad järjest uued suurepärased kontserdisaalid, jääb Euroopa parima akustikaga saaliks asjatundjate hinnangul ikka veel Musikvereini 1870. aastal avatud suur saal.

Vaevalt nädala möödudes viib Paavo Järvi juba oma teise orkestri, Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestri turneele Itaaliasse, mille esimene kontsert toimub 6. juunil ja kus kavas on igal kontserdil neljast ka Itaalias peaaegu tundmatu Eesti helilooja Eduard Tubina Sümfoonia nr 11. See kontserdireis lõpeb 9. juunil ning seejärel juhatab Paavo veel uut kava Frankfurtis orkestri residentsis Alte Operis.

http://www.epl.ee/artikkel/598851

Comments

Popular Posts