Dirigent Paavo Järvi avas oma hooaja Pariisi kuulsas Pleyeli saalis

Kultuur.err.ee
Priit Kuusk
14.09.2014
 
Paavo Järvi (Foto: Klaus Rudolph)
Paavo Järvi dirigeeris suvel mitmeid kontserte Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie ees nii Saksamaal kui Põhja-Ameerikas, uut hooaega alustas dirigent sel nädalal Orchestre de Paris' ees.

Pärast juulikuiseid esinemisi Pärnu muusikafestivalil ning Järvi Akadeemial astus Paavo Järvi dirigendina veel üles mitmel kontserdil koos Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie'ga Saksamaal ning turneel Kanadas ja USAs.

Ajavahemikul 25. juulist kuni 7. augustini oli peadirigent Paavo Järvi Deutsche Kammerphilharmonie' (DKB) ees kokku seitsmel kontserdil. 25. ja 26. juulil mängiti Schleswig-Holsteini muusikafestivalil Hamburgi Laeiszhalles ja Kieli lossis, solistiks oli noor sakslanna Julia Fischer ning kavas Felix Mendelssohn Bartholdy avamäng "Hebriidid", tema Viiulikontsert ning Johannes Brahmsi Esimene sümfoonia.

Paavo Järvi kaalukas kontserdireis DKB-ga Kanadasse ja USAsse suundus koguni neljale festivalile, kavades kaasas harukordsena vaid ühe helilooja, Johannes Brahmsi muusika. 2. ja 3. augustil mängiti Kanadas kuulsal Lanaudière’i festivalil, kontserdipaigaks Amphitheatre de Lanaudière, esimeses kavas Brahmsi Klaverikontsert nr 1, solistiks Lars Vogt, ning Sümfoonia nr 2. Teises kavas mängis Christian Tetzlaff Brahmsi Viiulikontserti, seejärel orkestrilt Sümfoonia nr 1. 4. augustil mängis DKB juba USAs Ravinia festivalil: Brahmsi „Akadeemiline piduavamäng“ ning sümfooniad nr 1 ja nr 2. 6. augustil esinesid Saksa muusikud Tanglewoodi festivalil Seiji Ozawa Hallis, solistina taas Lars Vogt, kavas Brahmsi avamäng, Klaverikontsert nr 1 ning Sümfoonia nr 2. Viimane kontsert leidis aset 7. augustil New Yorgis Alice Tully Hallis festivalil Mostly Mozart, esitati sama kava, mida mängiti Tanglewoodis. Kontserdist kirjutas järgmisel päeval hea arvustuse koos fotoga The New York Times, autoriks muusikakriitik David Allen.

2. septembril juhatas Paavo orkestrit Bremeni festivalil aga noorem vend Kristjan Järvi, solistiks oli türgi tippvirtuoos Fazil Say. Paavo Järvi sai endale lubada kuu aega puhkust, alustades uut hooaega aga Orchestre de Paris' ees 10. septembril. Kohe mängiti Pariisi mainekas Salle Pleyelis nii 10. kui 11. septembril sama avakava: Maksim Vengerov Brahmsi Viiulikontserdi solistiks, prantsuse neoklassitsisti Albert Rousseli Kolmas sümfoonia ning Maurice Raveli legendaarne "La valse".

Peatselt, 17. ja 18. septembril jõuab Pleyeli saali publiku ette teinegi kava Orchestre de Paris'ga: prantslaste nüüdismuusikaklassiku Henri Dutilleux' (1916-2013) "Métaboles", Edouard Lalo Tšellokontsert, solistiks Xavier Phillips, ja Pjotr Tšaikovski Viies sümfoonia.

23. septembrist asub Paavo Järvi tegutsema taas DKB-ga, andes nendega kuni 6. oktoobrini viis kontserti nelja erineva kavaga – Frankfurtis, Bremenis, Bonnis ja taas kahel õhtul Bremenis. Solistideks kuulsad nimed nagu pianistid Fazil Say ja Arkadi Volodoss.

Valmis on saanud ka Paavo Järvi ja DKB viimane CD Robert Schumanni tsüklist.

Veel sel aastal viib Paavo Järvi DKB taas Lõuna-Koreasse ja Jaapanisse, kokku üheteistkümne kontserdiga novembris-detsembris, novembri algul on Paavo Järvi ja Orchestre de Paris veel viie kontserdiga Hiinas. Toimetas
Tiiu Laks

http://kultuur.err.ee/v/muusika/1dcdf7e4-01b4-4fe0-8efb-59789fc65bb1

Comments

Popular Posts