Paavo Järvi toob Pariisis ettekandele Pärdi uusteose

Priit Kuusk
uudised.err.ee
2.11.10

Dirigent Paavo Järvi toob ülehomme Pariisis Salle Pleyelis maailmaesiettekandele Arvo Pärdi uue teose "Silhouette".
Arvo Pärdi verivärske oopuse mängib Paavo Järvi uus orkester Orchestre de Paris neljapäeva õhtul oma residentsis Salle Pleyel’is. Proovid algasid täna ning Pariisis viibib kohal ka helilooja Arvo Pärt ise.

"Silhouette, hommage à Gustave Eiffel" on pala keelpilliorkestrile ja löökpillidele, mille loomisele on heliloojat inspireerinud Pariisi üks imposantsemaid mälestusmärke ja sümboleid, Eiffeli torn.

Uusteos on Paavo Järvi tellimus ning pühendatud temale ja Orchestre de Paris’le nende pideva koostöö alguse puhul. Selle sünd sai teoks pärast Arvo Pärdi üht telefonikõnet, kus helilooja tänas Järvit ta teose "Summa" hea ettekande eest koos ERSO-ga tehtud plaadil. Dirigent ja helilooja kohtusid uue teose juures aga veel tänavu suvel.

Paavo Järvi ülehomne kava Orchestre de Paris’ga on tervenisti Põhjamaade heliloojate muusikast ja kannab pealkirja "Soirée nordique". Arvo Pärdi uusteose järel avapalana kõlavad Edvard Griegi Klaverikontsert, kus solistiks on Elisabeth Leonskaja Viinist, ning Jean Sibeliuse üks populaarsemaid, Sümfoonia nr 2.

Kontserdist teeb otseülekande Arte Live Web. Klassikaraadios tutvustas täna esiettekannet toimetaja Mirje Mändla ning Orchestre de Paris’ ja Klassikaraadio kodulehelt saab aadressi otseülekande kohta internetis. Alles 31. oktoobril tehti Paavo Järvi juhatatud kontserdist Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestriga otseülekanne (Arte Live Web), kus solistiks oli pianist Aleksandr Melnikov.

"Silhouette" on Orchestre de Paris’ repertuaaris alles kolmas Arvo Pärdi teos "Fratrese" ja "Cantuse" järel.

"Silhouette’i" esiettekanne märgib Arvo Pärdi hiljutist juubelit ning seda meenutatakse praegu Pariisis taas ka ajakirjanduses. Alates ülehomsest ongi Pärdi 75. sünnipäeva tähistamine kandunud Pariisi, Normandiasse ja mujalegi Prantsusmaale mitmete kontsertidega, kuhu igale poole helilooja ise kohale ei jõuagi.

Eile tuli Iirimaa kaudu müügile sealse nüüdismuusikaühingu Louth Contemporary Music Society välja lastud uus plaat "Path", kus mitme helilooja kõrval (peamiselt Ida-Euroopast) on ka Arvo Pärdi kaks pala – esmakordselt kitarrikvarteti versioonis ning helilooja kohalolekul salvestatud teos "Summa" ning 2005. aastast pärit teos "Von Angesicht zu Angesicht". Mõlemast teosest on need esmaplaadistused. Ettekandjaiks on Dublin Guitar Quartet ning sopran Patricia Rozario ja bariton Eamonn Dougan.

Comments

Popular Posts