Paavo Järvi dirigeerib sel kuul ka kuulsaid Berliini Filharmoonikuid

Kultuuri näo raamat
Priit Kuust
06/05/2015
Dirigent Paavo Järvil on maikuu väga pingeline, tal on kolme orkestri ees juhatada kokku 12 kontserti viie erineva kavaga – Saksamaal Hamburgis, Bremenis, Dortmundis ja Berliinis ning lõpuks oma orkestri ees Pariisis. Ka Arvo Pärt on ühes kavas.
Juba täna alustab Eesti maestro kontsertidega oma orkestri, Bremeni Saksa Kammerphilharmonie (Deutsche Kammerphilharmonie Bremen) ees, kelle peadirigendiks ta on juba alates 2004. aastast. Esimene kava nendega kõlab 6. mai õhtul Hamburgi esindussaalis Laeiszhalles ja seda korratakse 10. mail Dortmundi Kontserdimajas: Ludwig van Beethoveni avamäng „Egmont", Henri Vieuxtemps'i Viiulikontsert nr 4 d-moll ja Franz Schuberti Sümfoonia nr 9 („Suur sümfoonia") C-duur. Solistiks on noor kuulus ameeriklanna, koos Paavoga Eestiski Pärnu festivalil esinenud Hilary Hahn.
Teine kava Bremeni kammerorkestriga kõlab nende kodulinnas die Glocke saalis 7., 8. ja 9. mail, ja seal on ettekandel Arvo Pärdi „Summa", Vieuxtemps'i sama
viiulikontsert Hilary Hahniga ning Joseph Haydni „Kellasümfoonia" (nr 101) D-duur. Lisagem, et Vieuxtemps'i see neljaosaline romantiline viiulikontsert on Paavo ja Hilary koostöö uudisena ka uuel Deutsche Grammophoni plaadil, koos sama orkestriga, kus kõlab veel Wolfgang Amadeus Mozarti Viiulikontsert nr 5 A-duur KV 219. Bremeni orkester on praegu ka residentsorkestriks Hamburgis Elbe filharmoonias.
Hilary Hahni ja Paavo Järvi uus viiulikontsertide CD on saanud juba kiitvaid arvustusi (sh veebiajakiri Nuvo USA-st 4. IV 2015, eriti Mozarti kontsert), samaviisi on kenasti märgatud Paavo Järvi kontserte Viini Sümfoonikute ees aprillikuu lõpul Viini Kontserdimajas (Der Standard, 29. IV 2015).
Euroopa ja kogu maailma ühe mainekama orkestri Berliini Filharmoonikute ees seisab Paavo Järvi nädal hiljem kolmel õhtul, 14., 15. ja 16. mail. Lisaksin, et Euroopa päeval 9. mail seisab orkestri ees Mariss Jansons, solistiks saksa viiuldaja Frank Peter Zimmermann ning kavas on Bartók, Šostakovitš ja Ravel. Paavo Järvi kavas filharmoonia suures saalis on Robert Schumanni uuendusliku vormiga orkestriteos „Ouverture, Scherzo und Finale" E-duur, Sergei Prokofjevi Klaverikontsert nr 2 g-moll ning Dmitri Šostakovitši noorpõlveteos, 19-aastasena kirjutatud Sümfoonia nr 1 F-duur. Solistiks on noor särav hiinlanna, samas saalis soolokontserdidebüüdi alles 2013. aastal teinud ning paljude konkursipreemiatega pärjatud Yuja Wang.
Veel napp nädal vahet, kui Paavol tuleb oma orkestriga Pariisis (Orchestre de Paris) kaks järjestikust programmi. 20. ja 21. mail on kavas pealkirjaga „Pildid näituselt" ettekandel Claude Debussy poeem „Meri", osi Gustav Mahleri laulude tsüklitest, kus solistiks bariton Matthias Goerne, ning Modest Mussorgski „Pildid näituselt" Maurice Raveli orkestratsioonis. Samas Pariisi Filharmoonia uues suures saalis on Paavo kavas 27. ja 28. mail vaid kaks teost: Max Bruchi Viiulikontsert nr 1 G-duur, solistiks Renaud Capuçon, ning Gustav Mahleri grandioosne Sümfoonia nr 5 cis-moll.
http://kultuur.erpmusic.com/uudised/301-paavo-jaervi-dirigeerib-sel-kuul-ka-kuulsaid-berliini-filharmoonikuid

Comments

Popular Posts