Neeme ja Paavo Järvi juhatasid Pariisis samal ajal kontserte

ERR.ee
Johannes Tralla
25.02.2013

(ERR)
Dirigentidest isa-poega Neeme ja Paavo Järvi juhatasid eile õhtul Pariisis samal ajal kontserti - Neeme Järvi astus Prantsuse raadioorkestri ette Châtelet' teatris, Paavo Järvi aga esines koos Pariisi orkestriga mainekas Salle Pleyel's.
On üsna tavaline, et kireva kultuurieluga Pariisis peavad muusikasõbrad valima kümnete kontsertide vahel. Erakordne on aga olukord, mis leidis aset eile õhtul, kui kahe sümfooniaorkestri ees seisid samaaegselt kaks Eesti dirigenti. Pealegi veel sama nimega, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Tavaliselt on linnas üks orkester ja ühe orkestri juures üks dirigent. Tavaliselt kaks dirigenti ei kohtu, aga meil on siin natuke teistsugune situatsioon, isa juhatab täpselt samal õhtul kontserti teise orkestriga siin," nentis Paavo Järvi.

"Kõige suurem on Paavo ema probleem, tema ei tea kuhu minna," lisas Neeme Järvi. "Temal on vaja ju minu kontserdil olla ja ka poja kontserdil olla".

Pole teada, kuidas Liilia Järvi keerulise olukorra lahendas. Võib-olla sai otsuse langetamisel määravaks repertuaar.

Prantsuse raadioorkester esitas Neeme Järvi juhtimisel Sibeliuse kolmandat sümfooniat, Mozarti Hafneri sümfooniat ja 5. viiulikontserti, solistiks Arabella Steinbacher.

Pariisi orkestri peadirigent Paavo Järvi valis kavva Schumanni ainsa ooperi "Genoveva" avamängu. Witold Lutoslawski 100. sünniaastapäeva puhul mängis pianist Kristian Zimmerman spetsiaalselt talle kirjutatud Lutoslawski klaverikontserti.

"Nüüd me lähme jälle kauaks ära, temal on kolm orkestrit, mul kaks. Temal palju tegemist, mul palju tegemist. Eks me peame neid aegasid kogu aeg vaatama," ütles Neeme Järvi.
http://uudised.err.ee/index.php?06271163

Comments

Popular Posts