Leipzigi kuulsas Gewandhaus'is dirigeerivad nüüd mõlemad noored Järvid

ERR.ee
Priit Kuusk
15/01/2014
Harukordse juhuse läbi dirigeerivad Leipzigis ajaloolises Gewandhaus'is sel nädalal kordamööda nii Paavo Järvi kui ka Kristjan Järvi, aga nad juhatavad erinevaid orkestreid
 
Paavo ja Kristjan Järvi (Foto: Ülo Josing / ERR)
Leipzigi Gewandhaus on tõeliselt ajalooline paik, kuhu on maja üles ehitatud juba kolmel korral, esmakordselt 1781 riidekaupmeeste messihoonena (siit ka maja nimetus), kuhu varsti kolis ka orkester. Järgmine hoone püstitati 1884. a, sai II maailmasõjas kannatada ning lammutati 1968. Kolmas, praegune hoone 2000-kohalise kontserdisaaliga avati tollases Saksa DV-s 1981. aastal. Selles resideerib Euroopa vanim orkester Gewandhaus-orkester, mis asutati 1743. aastal. Orkestri peadirigendiks on 2005. aastast Riccardo Chailly.
Gewandhaus on residentsiks ka Kesk-Saksa Raadio (MDR) sümfooniaorkestril, kelle peadirigent on Kristjan Järvi. Kui Gewandhaus-orkester esineb siin püsivalt, ligi 50 kontserdiga aastas, siis MDR-orkestril on vaja teenindada publikut ka teistes linnades, aga väga sagedased on kontserdid orkestri kodulinnas Leipzigis just selles saalis.
Alates homsest esinevad siinmail neljal päeval kordamööda noored Järvid, Paavo Järvi 16. ja 17. jaanuaril külalisena Gewandhaus-orkestri ees, Kristjan Järvil on MDR-iga kontsert 18. jaanuaril algul Magdeburgis, seejärel 19. jaanuaril Leipzigis Gewandhaus'is.
Paavo Järvi kava kannab nimetust „Grosses Concert“, ettekandele tulevad Claude Debussy „Fauni pärastlõuna“, poola 20. sajandi klassiku Karol Szymanowski Esimene viiulikontsert, solistiks suurepärane Janine Jansen, ning Sergei Prokofjevi Kuues sümfoonia. Kolmveerand tundi enne õhtu algust toimub kava eeltutvustus.
Kristjan Järvi laupäevane kontsert toimub Magdeburgis Johanniskirche's pealkirja all „Wien in Hollywood“. Omapärases kavas kõlavad Kristjani ea- ja ansamblikaaslase, USA helilooja ja kitarristi Gene Pritskeri „Cloud Atlas Symphony“ (põhineb filmi „Cloud Atlas“ muusikal), Austriast Hollywoodi filmiheliloojaks tulnud Erich Wolfgang Korngoldi (1897-1957) Viiulikontsert ning Johannes Brahmsi 1. klaverikvartett Arnold Schönbergi orkestreeringus. Ka Kristjanil on väga tuntud viiulisolist, prantsuse virtuoos Renaud Capuçon. Kontsert kuulub orkestri abonementsarja „Zauber der Musik“. Magdeburgi järel mängitakse seda kava pühapäeva hommikul ka Leipzigis.
Paavo Järvi uus hooajapool on varasemaga võrreldes üllatavalt rohke külalisesinemiste poolest: Leipzigi järel tulevad tal nädal hiljem Viini Filharmoonikud Salzburgi festivalil, siis Pariisi oma orkestri järel veebruari keskel Vene Rahvuslik Orkester Moskvas, seejärel Cincinnati ning märtsis Müncheni Filharmoonikud. Kristjan läheb Leipzigi järel tegutsema oma noorteorkestriga Baltic Youth Philharmonic, kellega juba 22. jaanuaril esinetakse kuulsas Berliini Filharmoonia suures saalis ning järgmisel päeval Poolas Varssavi Filharmoonia saalis. Mõlemal õhtul on kava sama, ent solistid on põnevalt erinevad.
Toimetas
Tõnu Pedaru

http://kultuur.err.ee/v/muusika/ba7d6c29-30ca-4a1e-9062-dab149ef795f

Comments

Popular Posts